Säg Savoy och många Luleåbor får något drömskt i blicken. På Savoy har många svängt sina lurviga, svingat en bira eller två och kanske träffat sin livspartner – om inte annat för en kväll.
Det nya Savoy slog upp portarna i somras och konkurrerar inte bara om hotellgäster. Här har man också satsat på restaurangen. Något som inte gått Kurirens krogkoll obemärkt förbi.
Man slås av den fräscha och kontinentala inredningen när man kommer till Savoy. Här har man lyckats bra. Vi får vänta en stund innan vi visas till vårt bord och därefter kommer menyerna fram. Savoy har satsat på en meny utan förrätter, i stället kan alla rätter beställas som hel eller halv. Ett bra initiativ och passande för en testpatrull som slog till på sex halvrätter.
Innan maten kom till bordet bjöds vi på en amuse-bouche, en enklare aptitretare, i form av kall potatissoppa. Smakligt.
Kururens testare beställde in följande rätter:
Strömming & chips, med maltvinägersmajjo och pickles
Moules frites – ölkokta musslor med pommes och rostat surdegsbröd
Nattbakad lammrostbiff, krondill, smörig buljong, färskpotatis, primörer
Risotto med säsongens primörer samt kantareller
Rapsgris, gula plommon, salvia och plommonsky
Lätthalstrad råbiff, toast, äggcremé
Som ni ser är det en spännande blandning mat. På pappret. Strömmingen var väldigt hårt friterad och pommesen till var nästintill bränd.
Musslorna var små och närmare ljumma än varma.
Lammet funkade ganska bra, likaså risotton. Men inget som fick den kulinariska mätaren att slå i taket. Nä, faktum är att patrullen blev mest imponerad av råbiffen som smakade bra och rapsgrisen. Här bör man dock höja ett varningens finger. Grisen serveras med svål och allt, gott – tyckte patrullen. Men den kräver sina tänder.
Vi hade också önskat en bättre presentation av rätterna i samband med att de serverades. Överhuvudtaget kan man nog jobba en del på servicen, alla var vänliga och artiga – men det var rätt långa väntetider. I sammanhanget kan nämnas att restaurangen inte var fullbokad.
Testpatrullen tog även in desserter från menyn, en hjortronsoppa, en kall mjölkchokladfondant samt en clafoutis.
Smakligt alltihopa, även om chokladfondanten mer liknade tryffel och vi hittade inte de körsbär som gör att clafoutisen kallas claufotis – däremot återfanns rikligt med svarta vinbär. Utan körsbär bör den kallas flognarde.
Summa summarum, Savoy behöver trimma köket och servicen en del. Men potentialen finns och vi har viss förståelse för inkörningstider på ett nyöppnat etablissemang.
krogkollen@kuriren.com 0920/26 29 00