Tornedalingar fick ge ut sina egna berättelser i ny bok

I en nyutgiven antologi på svenska, meänkieli och finska berättar tio tornedalingar sin egen historia.

Ann-Sofie Krakov Isaksson och Kerstin Tuomas Larsson är två av författarna till "Det hände i Tornedalen".

Ann-Sofie Krakov Isaksson och Kerstin Tuomas Larsson är två av författarna till "Det hände i Tornedalen".

Foto: Ulrika Vallgårda

Litteratur2022-07-11 14:04

Pajalaförfattaren Kerstin Tuomas Larsson, född 1945, har gett ut 17 böcker tidigare och bland annat skrivit om försvenskningen av Tornedalen.

Ann-Sofie Krakov Isaksson, född 1986, arbetar som ekonomi och har fram till i våras mest skrivit ekonomiska utredningar. 

Båda medverkar i antologin "Det hände i Tornedalen" som Pajala kommun nyligen gav ut med stöd av Kulturrådet. 

– Jag känner att det är viktigt att få ut vår egen historia, för vi har inte fått läsa vår historia i skolan. Vi har läst svenskarnas historia men inte vår, säger Kerstin Tuomas Larsson. 

I sitt kapitel i antologin har hon berättat om spanska sjukan och följderna av den.

– Min farmor tog hand om en liten flicka som bara var sju månader när hon kom hit. Spanska sjukan hade knäckt många av hennes anhöriga, så släktingar fick ta hand om hennes syskon och farmor tog hand om flickan. Hennes vagga har jag kvar här än idag och den är även på bild i boken också, berättar hon.

Ann-Sofie Krakov Isaksson i Pajala fick kännedom om bokprojektet via en annons på sociala medier.

– Jag har tyckt om att skriva sedan jag var liten och tänkte att det skulle vara ett bra sätt att träffa likasinnade och komma igång med skrivandet.

Hon valde att skriva en berättelse om en blodstämmerska.

– Det finns ju en tradition av egen läkekonst, det förekommer även idag och jag har det i släkten. Så det är lite historier om blodstämning, blandat med fiktion och taget från olika ställen som jag har satt ihop till en hel berättelse. 

Därutöver bidrar hon med fyra dikter.

Det är Pajala bibliotek med stöd av Kulturrådet som har drivit projektet att lyfta fram tornedalska berättelser. Annonser gick ut via sociala medier och så fick man anmäla sig till två träffar med en erfaren författare som ledde dem. I gruppen deltagare var det en blandning mellan äldre och yngre, män och kvinnor.

– Det är ju alltid kul att träffa nya människor som också skriver, säger Kerstin Tuomas Larsson.

– För mig som novis var det jätteintressant att få veta mer om hur man kan bygga upp en historia, men om författarlivet, säger Ann-Sofie Krakov Isaksson. 

Hon tycker att antologin blev intressant och spännande.

– Det var också roligt att se hur berättelserna blev, eftersom vi ju ha varit med varandra i processen från ax till limpa och jobbat fram idéer kollektivt tills det blev färdiga historier.

De hade bara knappt två månader på sig att skriva.

– Jag har fyra barn så jag skrev på nätterna, berättar hon och ler.

De tycker båda att det var en bra projektidé.

– Det här skulle många kommuner och bibliotek kunna göra, säger Ann-Sofie Krakov Isaksson.
– Det är många Pajalabor söderut som vill ha boken nu och frågar efter den, fyller Kerstin Tuomas Larsson i.

Sarah Ramsay, projektkoordinator inom kulturfrågor i Pajala kommun och ansvarig för antologin, är också nöjd. Boken innehåller noveller, dikter, målningar och foton och var tänkt som en hyllning till tornedalingars och Pajalabors platser, röster och språk.

– Jag tycker den har blivit jättebra. Jag är väldigt glad över hela processen och boken och tycker att deltagarna har gjort ett fantastiskt jobb.

Egentligen var inte planen att marknadsföra boken och sälja den, utan hon hade tänkt ge bort den till de inblandade.

– Men det blev ett så stort intresse så vi har bestämt oss för att trycka fler böcker som vi säljer till självkostnadspris. Den som är intresserad kan höra av sig till mig.

Det hände i Tornedalen

Författarna till boken "Det hände i Tornedalen" är: Mikael Hannu, Jimmy Norman, Svea Niemi, Vesa Hiltunen, Camilla Fredriksson, Ann-Sofie Krakov Isaksson, Eeva Sauri, Elin Dahllöv, Kerstin Tuomas Larsson, Linnéa Kero och Vesa Hiltunen.

Projektet har arrangerats av Pajala bibliotek tillsammans med författaren Ingrid Remvall och med stöd av Kulturrådet. Pajala kommun har gett ut den.

Förutom texter på svenska, meänkieli och finska innehåller boken också foton och målningar av författarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!