Trenden tog fart under pandemin där unga läsare mutade in ett hörn på internet där de kunde dela sina boktips och sin passion för böcker. Resultatet blev BookTok, en hashtag på den kinesiska videoappen TikTok. På två år har trenden gått från att vara en marginell företeelse på sociala medier till att förändra läsvanorna hos ungdomar och omstöpa marknadsföringen inom litterär publishing.
Trenden syns tydligt även i Norrbotten. Linda Granström, butikschef på Akademibokhandeln i Luleå, såg hur intresset för vissa böcker började öka bland ungdomar under pandemin.
– Vi har sett den här trenden sedan covid-pandemin bröt ut och det ökar stort. Förra hösten märktes det tydligt. Det är unga läsare i 13 till 25-årsåldern och de vill helst läsa på engelska, vilket är intressant, säger hon.
Genom att följa det som trendar på BookTok kan butiker och bibliotek nu hålla koll på böcker som efterfrågas bland unga läsare.
– Det är mycket fantasy och romance som de vill läsa. De frågar efter specifika böcker men vi har också haft en speciell önskelåda där ungdomarna fått önska böcker och själv varit med och påverka sortimentet. Det här är våra framtida kunder så det är viktigt att de känner att trivs och hittar det de letar efter i vår butik, säger Linda Granström.
Även Akademibokhandeln i Piteå ser tydligt hur unga läsare efterfrågar böcker som syns på BookTok.
– Det är inte de senaste böckerna som trendar. Istället hittar dessa ungdomar böcker de gillar och tipsar om dem på Tiktok. De här unga människors blir influencers som tipsar om böcker. Det är roligt för det är inte bara böcker som läses av ungdomar, utan även av vuxna, säger Britt Edlund, butikschef på Akademibokhandeln i Piteå.
Oavsett om det handlar om butiker eller bibliotek är det samma titlar som trendar. Colleen Hoovers ”It ends with us” från 2014 har fått stjärnstatus och läses nu av miljontals unga BookTok-entusiaster världen över, vilket även gäller för Norrbotten. ”The song of Achilles” av Madeline Miller och ”Seven husbands of Evelyn Hugo” av Taylor Jenkins Reid är andra exempel på böcker som BookTok gjort till bestsellers.
– Vi ser också hur böcker som blivit serier på tjänster som Netflix kommer tillbaka. Gamla böcker kommer igen när de får genomslag på Tiktok, säger Britt Edlund.
Akademibokhandeln i Piteå har nu en enkom hylla för böcker som trendar på BookTok. Britt Edlund blir glad över att se så många ungdomar vill läsa böcker.
– Många väljer att komma och köpa böcker i butik. De vill se hur böckerna ser ut. Det är ju jättebra och viktigt för oss att folk väljer att handla av oss lokalt här i butiken. Det finns inget som gör oss i den här branschen så glada som att se ungdomar läsa. Det är jätteroligt.
På biblioteken ses snarlika trender i ungdomars läsning och på Stadsbiblioteket i Piteå har man liksom på Akademibokhandeln skapat en speciell hylla för att BookTok-trendande böcker ska vara lätta att hitta.
– Vi hade två sommarjobbare och de ville ha ett projekt när de jobbade här, så de har målat hyllan och valt ut böcker som trendar på Tiktok. Det har varit så stor ruljans så vi har inte behövt ta bort så många böcker. Vi håller koll på vad som trendar och lägger till böcker som folk vill läsa, säger bibliotekarien Linda Hurtig.
Även Linda Hurtig säger att det ofta är äldre böcker som blir populära igen när de tipsas om på BookTok och intresset tar fart bland intresserade läsare.
– Det är många gamla böcker som kommer till liv igen på BookTook. ”Stolthet och fördom” med Jane Austen trendar exempelvis. Främst är det mycket fantasy och HBTQI+-böcker som lånas ut, säger Linda Hurtig.
Trenderna på BookTok verkar hålla i sig och många titlar som blev populära redan under 2020 säljer fortfarande bra och lånas ut frekvent, med Colleen Hoovers böcker som främsta exempel.
– Vi har haft den här bokhyllan i 1,5 år och har aldrig behövt byta ut några böcker. Folk fortsätter att läsa och trenderna verkar hålla i sig, säger Linda Hurtig och fortsätter:
– Det är många ungdomar som tidigare inte läst alls som direkt börjar med vuxenböcker på engelska. Det är verkligen lustläsning det handlar om. De har ett mål med sin läsning och lånar det de själva vill läsa. Det är jättekul att se.