Spretiga historier om folk och finanser

"Klen tröst" heter Ia Genbergs tredje roman, efter debuten "Söta fredag" och den stilistiskt drivna deckaren "Sent farväl" som utkom 2012 respektive 2013.

Ia Genberg bjuder på spretiga tankegods och stiltekniska finesser i boken ”Klen tröst”, menar Kurirens recensent.

Ia Genberg bjuder på spretiga tankegods och stiltekniska finesser i boken ”Klen tröst”, menar Kurirens recensent.

Foto: Sofia Runasdotter

Litteratur2018-04-25 16:30

I fem berättelser med skiftande persongalleri, ton och anslag utforskar Genberg denna gång folk och finanser. De oanständigt rika, de förbittrat fattiga och de som, likt den frånskilde Lars i den avslutande historien, ”lever sitt liv i den tröga smeten däremellan”.

Flera berättelser i "Klen tröst" är dialogdrivna, avhängiga av möten och viljan att kommunicera och avhandla också det som är svårt eller omöjligt att sätta fingret på. En transkriberad intervju med en småkriminell före detta barnskådespelare, ett mejl med komprometterande uppgifter, ett chockerande tal som hålls av en objuden bröllopsgäst. I ”Förlorarens klaustrofobi” presenteras istället forskningsloggen från ett socialpsykologiskt experiment, där deltagarna försetts med 30 minuters rikedom i sällskapsspelet Monopol. Hur ska forskaren själv agera, när hon ställs inför möjligheten att klättra några snäpp på skalan av bekvämlighet och privilegier?

Vid sidan om författarskapet är Genberg också verksam som dokumentärmakare, vilket märks i en utsökt omsorg om bildutsnitt och scenerier. Trots en intrikat berättarstruktur och en aningen otymplig teoretisk infallsvinkel, är "Klen tröst" ofta glasklar i sina återgivningar av mellanmänskliga statusförhållanden och karaktärernas betydelsebärande egenheter. I sina bästa stunder lyckas författaren med konststycket att peka ut rikedomens skrattretande intighet, samtidigt som dess attraktionskraft behålls intakt. Vi vet att kejsarens kläder är vävda av fantasitrådar, ändå vill vi ha dem på oss.

Det finns åtskilligt av ögonöppnande tankegods och stiltekniska finesser i denna samling. Ändå lider den, som helhet, av en spretighet och omständliga vindlingar som gör den svår att riktigt ta till sig. Ett lysande undantag är dock den tidigare nämnda avslutande delen, titelnovellen "Klen tröst". Detta är en måttlöst underhållande historia som med små medel naglar fast samtiden och Genbergs säregna perspektiv. Det är en berättelse som är värd hela bokpriset. Förutsatt att man har råd med en sådan lyxvara, som egensinnig litteratur.

Litteratur

Ia Genberg Klen tröst – & fyra andra berättelser om pengar Weyler
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!