Stefan Lindbergs nya roman, "Nätterna på Mon Chéri", handlar om ”33-åringen”, den person som polisen först misstänkte för mordet.
Lindberg tycks helt uppslukad av sitt material och lever sig in i sin huvudperson till den grad att han blir osäker på sin egen identitet: ”Att jag ju längre in i romanen jag tar mig får allt svårare att avgöra om han är jag, eller jag han.” Bokomslaget illustrerar denna dubbelhet. Framsidan visar ”fantombilden” av 33-åringen och baksidans text är skriven med Lindbergs porträtt som bakgrund.
Lindberg betonar i förordet att det är en roman han skriver. Läsaren måste förstå att även om verkliga personer som Hans Holmér och Christer Pettersson uppträder och även om dokumenterade händelser skildras, så ingår de i fiktiva berättelser.
Genrebeteckningen ”roman” har numera utvidgats att gälla i stort sett alla typer av berättelser, och frågan är om inte Lindberg har lyckats hitta en egen variant. Hans roman utspelar sig på fyra olika plan:
A. Mördarjakten 1986. 33-åringen, som fått det fiktiva namnet Kenneth Swärd, häktas i flera omgångar. Han råkar befinna sig i närheten av mordplatsen, han sitter på sitt favoritcafé Mon Chéri och delger alla som vill lyssna sin kritik av Palme och socialismen. Hans bild publiceras i både utländska och svenska tidningar, och hans liv har därmed totalt förändrats.
B. Kenneth Swärds vistelse i USA 1993-94. Han jagas av en rival och mördas i ett svartsjukedrama.
C. Det var inte Swärd som mördades. Han lever fortfarande i USA. Palmemordet var resultatet av en internationell konspiration där Swärd spelade en biroll. Han skulle ges skulden för mordet för att skydda den som verkligen utförde det.
D. Ett ”metalitterärt” plan, där Lindberg beskriver sitt komplicerade romanarbete.
Låter det krångligt? Ja, det blir för krångligt och för tråkigt, i alla fall för de läsare som i likhet med mig inte delar författarens fascination inför mordgåtans oräkneliga inblandade som irrar omkring i alla möjliga och omöjliga labyrinter.
Lindberg kan givetvis skriva, han har flera uppmärksammade böcker bakom sig alltifrån den lyckade romandebuten 1999 med Tusen nålar.
Den största behållningen av "Nätterna på Mon Chéri" är skildringen av den katastrof som drabbar den som blir massmedias byte. Det spelar ingen roll om Kenneth Swärd är skyldig eller inte. Han blir var mans niding och hans liv är för alltid fördärvat.