Han har burit idén till krigsromanen "Operation Svarta Björn" under lång tid. Men det var ett radioprogram om spelutveckling och en utbildning som skulle startas i Boden som fick honom att ta steget.
– Det finns romaner och dokumentära berättelser om försvarskrig i mellersta- och södra Sverige. Men det saknas böcker om hur norra Sverige skulle försvaras. Jag ville skriva om miljöerna i Norrbotten, säger Roger Kempainen.
Han tog kontakt med tidigare kollegan Jonas Lundström, som nappade på idén om att realistiskt berätta om de omfattande svenska försvarsförberedelserna, beredskaps- och mobiliseringssystemet samt på vilket sätt striderna avsågs att föras i händelse av krig med Sovjetunionen, i början på 1990-talet.
– Vi jobbade på boken under vintern 2019-2020 och i början på juni 2020 bjöd jag in några vänner från min tid i försvaret till en försvarsövning med början på militärstrategiskt viktiga Brännaberget. Överkalix var och är extremt viktigt att det inte faller i fiendens händer, säger han.
Det blev en två dagar lång resa via Kalixlinjen till Övertorneå och Haparanda där de besökte gamla försvarsanläggningar och beredskapslager som fanns vid denna tid i vårt land. Då var syftet att klara en tre månader lång avspärrning från omvärlden som del av det svenska försvaret.
– Det fanns gasmasker till hela svenska befolkningen i lager. Blöjor och välling till spädbarn, kalsonger till åldringar och bassänger med diesel, bensin och olja. När pandemin kom fanns inget beredskapslager kvar efter att försvaret nedmonterades i början på 2000-talet, säger Roger Kempainen.
Under skrivandet har de inte kunnat undgå att göra kopplingar mellan det sätt på hur de skildrar det fiktiva sovjetiska angreppet på Finland och Sverige 1992 och det ryska anfallskriget mot Ukraina 2022.
– Kriget i Ukraina inleddes i huvudsak på motsvarande sätt som vi skildrat i boken med såväl flyg-, robot som markstridskrafter. Det var obehagligt verkligt och vi lade faktiskt ned planerna på att slutföra boken när Ryssland anföll Ukraina.
Det var vänner inom försvaret som uppmuntrade duon,som med tiden utökats till en trio att slutföra boken. Även överstelöjtnant Göran Cederberg, Stockholm är medförfattare efter att ha bidragit med sin kunskap inom den svenska freds- som krigsorganisationen.
– Kriget i Ukraina och den svenska Nato-ansökan har aktualiserat försvarsfrågorna igen. Därför kändes boken viktig att skriva, säger Roger Kempainen.