S utrikespolitik efter Palme

30 år efter mordet på Olof Palme kommer en bok om socialdemokratisk utrikespolitik nuförtiden, och hur den bör vara.

Litteratur2016-03-21 17:00

Den är en antologi med knappt 20 medverkande. Till de mer kända hör Pierre Schori och Lena Hjelm-Wallén. Kända för politiskt intresserade är nog även Ulf Bjereld, Jytte Guteland och Thomas Hammarberg.

Titeln är ”Framtidsarvet” och det arv som avses är det som går till Palmes dagar och den utrikespolitik han, socialdemokratiska partiet och regeringen då förde. Värden som frihet, rättvisa och solidaritet och hur de främjas i dag i en S-märkt utrikespolitik står i bokens centrum. De värderingarna är tidlösa, men den värld som de ska tillämpas i ser annorlunda ut i dag jämfört med på Palmes tid.

Då var det ofta kollektiv och strukturer som stod i centrum för utrikespolitiken och sådant som u-landsbiståndet. Kampen för frihet gällde en folkens frihet, från en förtryckande kolonialism. Och frihet från stormakters övergrepp var centralt. Men redan Palmes sista regeringstid skymtades att för individer i nu självständiga länder hade ett förtryck ersatts av ett annat, från landsmän som gynnar sig själva på sitt folks bekostnad.

Att ställa om till att hävda individers mänskliga rättigheter är en av utmaningarna för (socialdemokratisk) utrikespolitik nuförtiden. Ett steg på vägen kan den feministiska utrikespolitiken ses som, som dagens regering och utrikesminister för. Kvinnors rättigheter är ju en del av mänskliga rättigheter. Att stå för sådant kan dock leda till irritation från de som kritiseras, inte sällan diktaturer som Saudiarabien.

Sverige är nu medlem i EU, vilket gör det svårare att föra en helt självständig utrikespolitik. Det går till viss del, men agerandet i utrikesfrågor är i hög grad samordnat i EU-regi för Sverige numera.

Ökade krav på mänskliga rättigheter, följande av regler och krav på insyn, har i en del fall ändrat mottagarländers makthavares syn så att de hellre vill ha kravlösa investeringar än bistånd. Där Sverige på 70-talet var biståndsfavoriten är nu Kina investerarfavoriten.

Boken är en uppmaning till socialdemokratin av i dag att föra kampen för frihet, rättvisa och solidaritet men för människor snarare än folk och på andra sätt än på Palmes tid. Det är inte lätt och ger kritik, men så var det på 70-talet och åren däromkring också. Även om Sverige är mer av ett europeiskt land bland andra och med inbäddningen i EU devalverad som så kallad moralisk och humanitär stormakt finns ett spelutrymme kvar, framgår det av boken.

Samhällsdebatt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!