Boken har nyss anlänt från tryckeriet när Elin Marakatt svarar i telefon. Hon är nöjd med resultatet.
– Den blev jättefin. Karaktärerna i boken känns levande, säger hon.
Det var på bokmässan i Göteborg i höstas som hon fick frågan från förlaget Olika om hon ville göra en samisk bok. Efter det har de haft kontakt och bollat idéer som landade i att skapa en samisk pekbok för yngre barn.
– Det var något som inte fanns, en lucka vi måste fylla, säger hon.
Hon kom sedan med idén att den skulle handla om våren.
– Den är ju en jättefin tid här uppe i norr, med naturen och allt som väcks till liv igen. Det ville vi fånga i den här boken.
Illustratören Anna-Stina Svonni kände hon till genom att hon hade sett hennes konst i gamla Kiruna.
– Hon har gjort jättefina bilder av samiska föremål som hänger i skyltfönstren runt om i gamla centrum, så jag tog kontakt med henne och frågade om hon ville göra en bok med mig.
Samarbetet har fungerat klockrent tycker hon.
Elin Marakatt är född 1989 och bor i Idivuoma, där hon har vuxit upp i en renskötarfamilj med nordsamiska som modersmål. Hon är utbildad kulturanalytiker och jobbar med lite allt möjligt – författare, renskötare, som journalist ibland och med olika kulturprojekt, film och böcker.
"Vår i Sápmi" är hennes tredje barnbok. Ungdomsboken Sáve Sápmi kom ut 2020 på Davvi Girji förlag och nu finns det också som ljudbok på Urplay inläst på nordsamiska av henne själv. Barnböckerna "Lilli farfar och norrskenet" samt "Lilli, Lávre och Saivofolket" är utgivna på NDIO/ Mantra Lingua förlag på samtliga de fem samiska språk som finns i Sverige plus svenska, norska, engelska och franska.
I "Vår i Sápmi" presenteras orden både på samiska och svenska och varje ord följs också av ett verb – allt med anknytning till sådant som är traditionellt samiskt. Den innehåller även en del fakta.
– Det är kul att ett stort svenskt förlag vill sprida samiskan.
Vilka hoppas du ska läsa den?
– Jag hoppas att barn i hela Sverige får ta del av den här boken, för det finns för lite kunskap om samisk kultur och om samer. Och för samiska barn kan det vara roligt att känna igen sig, att vi har fångat deras vardag och deras liv.
I juni kommer en bok till med samma koncept.
– Då blir det födelsedagskalas i Sápmi.