Moa Rönnbäck från Luleå debuterar med ungdomsroman

Hon har alltid intresserat sig för ungdomstiden. Nu debuterar Moa Rönnbäck från Luleå, med ungdomsromanen "Nån som han" som utspelar sig i hennes hemstad. "Det är en spännande tid att utforska", säger hon.

Moa Rönnbäck från Luleå är aktuell med ungdomsromanen "Nån som han" som utspelar sig i hennes hemstad och berör våld i nära relationer.

Moa Rönnbäck från Luleå är aktuell med ungdomsromanen "Nån som han" som utspelar sig i hennes hemstad och berör våld i nära relationer.

Foto: Henrik Eklund

Litteratur2024-04-15 12:51

Moa Rönnbäck är född och uppvuxen på Björkskatan i Luleå men bor nu mera i Örnsköldsvik där hon under ett år kommer att göra sin praktiska tjänstgöring som psykolog inom vården för barn och unga.

– Det var helt självklart att skriva för ungdomar eftersom det är en sådan omvälvande tid i varje människas liv. Det är en tid då både kroppen och hjärnan förändras, känslor åker åt alla möjliga håll och där kompisrelationer blir allt viktigare. Dessutom en tid då man utforskar sin sexualitet, säger hon.

I boken "Nån som han" får läsaren följa den förhållande vis tillbakadragna och lite blyga tonårstjejen Meja. Hennes bästa vän är Jonna, men ganska snart efter att Jonna flyttat ihop med sin kille Robin och försvinner in i hans värld börjar Meja oroa sig för sin vän. För är hans beteende och kontrollbehov verkligen naturligt? Meja är ganska förvirrad eftersom hon själv aldrig haft en kärleksrelation. Kanske de bara är hemskt kära i varandra även om det skaver.

– Våld i nära relationer är givetvis något du möter som psykolog och det har kommit mycket ny forskning och rapporter om våld i ungdomsrelationer. Idag vet vi att våldet börjar tidigt med fasansfulla konsekvenser, vare sig det rör sig om psykisk, fysiskt, ekonomiskt, materiellt eller digitalt våld, säger Moa Rönnbäck.

Hon började skriva romanen under studietiden i Umeå. Då var hon 22 år, idag 25 år, och valde att förlägga romanens handling till Luleå.

– Det var naturligt eftersom det var den plats där jag själv tillbringade min ungdomstid, även om det är några år sedan jag själv var 16 år.

"Nån som han" är alltså skriven under tiden hon pluggade till psykolog och även den första romanen hon skrivit. 

– Jag har alltid skrivit och läst mycket men tog beslutet att ge mig på och skriva en bok. Att den sedan blev utgiven är helt fantastiskt. Jag hade ju ingen erfarenhet av förlagsvärlden. Det var en lång och nervös väntan efter att jag skickat in min berättelse innan kontraktet med förlaget var underskrivet, säger hon.

Däremot är svaret tveksamt om det blir någon ny bok. Hon har flera idéer och har börjat skissa på nya berättelse.

– Men jag får se vad det leder till. Det jag med säkerhet vet är att de i så fall blir ännu en ungdomsroman, säger Moa Rönnbäck.

Här finns hjälp

Moa Rönnbäck tipsar om några hemsidor som man kan vända sig om man behöver stöd eller vill lära sig mer om våld i nära relationer.

*UMU.SE – här finns information både om våld i förhållanden men också var närmsta ungdomsmottagning finns. Om man söker på ordet "Tjejjour" finns information vart man kan vända sig. De hänvisar också till stödorganisationer för killar.

* BRIS.SE – Vänder sig till dem som är under 18 år. Numret är 116 111 och någon svarar alltid, även nattetid. På Bris.se går det också att chatta eller mejla med någon av Bris kuratorer.

* KVINNIFRIDSLINJEN.SE – Här finns information men också numret till en nationell stödtelefon som är till för dem som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Även anhöriga och vänner är välkomna att ringa till telefonnummer 020-50 50 50. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen och är öppet dygnet runt.

* UNGARELATIONER.SE – En plattform för nationellt stöd och kunskap för att motverka våld i ungas parrelationer. Hit kan alla mellan 15-20 år vända sig oavsett om man är den som är utsatt eller den som är våldsverkare. Även kompisar som bär på oro kan vända sig hit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!