Littfest lockade storpublik

Tusentals intresserade sökte sig under helgen till utsålda Littfest, Umeå internationella litteraturfestival.

Utforskare. Författaren och aktivisten Jeanette Winterson utforskar gränserna mellan verklighet och fantasi och sexuella identiteter.
Foto: Yvonne Rittvall

Utforskare. Författaren och aktivisten Jeanette Winterson utforskar gränserna mellan verklighet och fantasi och sexuella identiteter. Foto: Yvonne Rittvall

Foto:

Litteratur2015-03-16 06:50

Bland höjdpunkterna var mötet med humoristiska och Jeanette Winterson, Storbritanniens mest intessanta författare, och Luleåsonen Torbjörn Säfve.

Trots att försenade plan från Stockholm till Umeå under fredagsmorgonen ledde till en timmes förskjutna författarsamtal i Idun märktes inga sura miner. Unga och äldre besökare, branschfolk, författare ägnade sig istället åt att lugnt botanisera bland bokborden, mingla och prata med varandra.

Vilket är då framgångskonceptet för denna populära festival?

– Vi har jobbat medvetet för att bredda litteraturbegreppet och för att nå en yngre publik. Umeå en kulturell stad vilket öppnar för samarbeten och samarrangemang. För oss är det viktigt att presentera både aktuella författare och de som är litet bortglömda exempelvis Torbjörn Säfve, säger Patrik Tornéus idégivare till festivalen och projektledare.

En lång, lång kö ringlade till det sceniska mötet med Torbjörn Säfve som med glimten i ögat berättade om sitt livslånga författarskap i samtal med Marianne Söderberg, Kurirens före detta kulturredaktör. Torjörn Säfve är ju förevigad som boxare i form av en staty på Örnäset i Luleå och framför en bild på denna, som framkallar tankar om Jag mot världen, pågick samtalet.

Torbjörn Säfve författare, dramatiker, filmare, filosof, boxare, revolutionär, humanist, sufier och konstnär stod ofta i rampljuset under 1980-90 talet men valde att flytta till en by i Närke där han hamnade i medieskugga.

– Jag har manus liggande men eftersom de är maskinskrivna tar inte de stora förlagen emot dem. Jag har brutit med Prisma, men får gå till de små.

I Närke pustar han ut ”som en strandad val”.

– Men nu låter jag vattnet komma upp och glider fram i överraskningarnas hav. Jag har stora projekt på gång, berättar han.

Han har skrivit en kronologisk text om drottningars livsöden, vilket bidragit till att han numer är ”superfeminist”. Han har blivit ombedd att skriva en tv-serie och hans 70 meter långa Världsrulle från 4232 f Kr till idag, ett alternativ till den gängse världshistorien, visas inom kort i SVT:s litteraturprogram Babel. Direkt efter Littfest reste han till Amsterdam för att botanisera i skrifter så, still going strong alltså!

Efter fyra års övertalning av festivalledningen kom hon så äntligen den brittiske författaren och gayikonen Jeanette Winterson, aktuell med Skymningsporten, en otäck bok med fokus på 1600-talets England och häxprocesser. Jeanette Winterson hade även ett angeläget budskap:

– Vi måste kämpa för vad vi tror på, även på det personliga planet. Världen blir allt svartare och då måste vi hålla hårt i vår frihet. Genom litteraturen och djupdykning i olika ämnen kan vi utvecklas.

Det nya samarbetet mellan Littfest och Madefestivalen på Norrlandsoperan bjöd bland annat på en presentation av boken Kungariket med dokumentär/konst fotografier av Elin Berge och musik av Frida Hyvönen. I boken ställs frågor som "vad är kärlek?", hur ser den ut i olika delar av världen. Hur har synen förändras på den genom historien? I boken skildras hur ”Drömmarna om det goda livet ger avtryck i norra Sverige och Thailand”. Kungariket är en fortsättning på boken Drottninglandet.

Den franska fotbollstjärnan Lilian Thuram som vunnit fotbolls VM och EM för Frankrike berättade om sina böcker och om sitt engagemang för rasism. Genom en stiftelse har han länge arbetat aktivt mot rasism i franska skolor.

– Det är rasisterna som har problem och behöver hjälp, anser han.

Ruben Östlunds samtal med författaren Lena Andersson om könsroller och manlighet i kris tilldrog sig stor uppmärksamhet. I fokus stod Östlunds film och bok Turist där pappan överger sin famij när han tror att en snölavin är på väg.

– Jag vill väcka frågor om vad som är förbjudet och ifrågasätta varför det är så, sa Ruben Östlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!