Det är drygt ett år sedan Tintin mördades av sin pappa. Sedan dess har Sanam Gharaee, inte bara rest sig, utan dessutom dragit igång den ideella föreningen Lex Tintin och skrivit en bok tillsammans med författaren Sofia Rutbäck Eriksson.
– Jag är helt överväldigad över att så många sökt sig hit. Men visst, jag är mentalt trött, säger Sanam Gharaee med tårar i ögonen.
För det är en känslosam tillställning, där många skratt blandas med allvar runt borden i byns bygdegård. Det är ett kakkalas med färg, blommor, ballonger, gåvor och inte minst kramar och andra ömhetsbetygelser, i ett rum där det allvarsamma minnet av Tintins liv och öde är högst närvarande.
– Jag tyckte så mycket om Tintin. Han var snäll och rättvis. Efter hans död har det varit jättejobbigt, säger snart 12 år gamla Neva Ström, kusin till Tintin.
Hon sitter vid ett bord där man säljer tröjor, pins, nyckelringar och keramik till förmån för föreningen Lex Tintin och bär en av de guldberlocker som ingår i ett hjärta som delats upp mellan de som stod Tintin närmast. Varje del är en länk till en annan länk och bärs i en guldkedja med gravyren Tintin, likt ett pussel. Varje del en symbol för en enhetlig kärlek av människor som var en del av Tintins liv.
– Jag har själv svårt att sätta på mig smycken, säger Sahar Ström, moster till Tintin och syster till Sanam. Men denna dag bär hon en av delarna till guldhjärtat som symboliserar kärleken till Tintin. Hon är också en av dem som följt hela resan från himlastormande förälskelse till det bittra slutet och allt där emellan när den psykiska misshandeln trappades upp. Tillsammans med hennes man Erik Ström blev de vittnen till ökningen av det psykiska våldet mot Tintin och Sanam, som framgår i boken "Glöm aldrig Tintin".
– Kärleken mellan Sanam och Tintin är oförglömlig. Boken har varit enormt krävande att skriva, inte minst för Sanam, men kärleken mellan henne och Tintin kommer jag alltid att bära med mig, säger författaren Sofia Rutbäck Eriksson.
Hon har gjort sig känd som en oerhört produktiv författare i feelgood-genren, oberoende om det handlar om "mysiga" mord eller raka "mysberättelser" med fokus på relationer.
– "Glöm aldrig Tintin" är min första biografi och det viktigaste jag skrivit nu och i framtiden, säger hon under författarsamtalet som hölls av Linnea Persson, Tjejjouren i Luleå.
Och att Sanam Gharaee vände sig till Sofia Rutbäck Eriksson för att teckna sin och Tintins levda berättelse har flera orsaker.
– Hon var basketmamma, som jag, och hade skrivit två böcker som Tintin läst. Dels boken "Det försvunna Jesusbarnet" som utspelar sig i Kyrkbyn där Tintin sjöng i en kör, men också boken "Änglabrorsan" som berättar om Sofias familj förlust av sonen Alfie. Den boken läste Tintin när hans lillasyster Celin dog åtta månader in i graviditeten. Dessutom älskade han berättelser, var duktig på att skriva och ville att jag skulle läsa för honom varje kväll, säger Sanam Gharaee.
Att hon sedan valde litteratur för att berätta sin och Tintins historia var därför självklart för att belysa deras livsresa.
– Vi har efter boksläppet i Stockholm blivit inbjudna till ett runda bords samtal med justitie- och socialministern i början på juni. Även statsministern har sagt att han ska läsa boken när vi överlämnade den till honom. Nu hoppas vi på förändring i lagstiftningen för alla barn som tvingas till umgänge med en våldsam förälder, säger Sanam Gharaee och Sofia Rutbäck Eriksson.