Kännande träd och komplexa mödrar

Modersuppgörelser, en förortsskildring från Göteborg men också trädens känsloliv. Allt detta väntar i höstens bokutgivning som även rymmer Strindbergs tonträffar.

Romanaktuell. Nobelpristagaren Toni Morrisons kommer ut med sin första roman på många år, "Gud hjälpe barnet" heter den.

Romanaktuell. Nobelpristagaren Toni Morrisons kommer ut med sin första roman på många år, "Gud hjälpe barnet" heter den.

Foto:

Litteratur2016-09-07 06:00

Bitande klassanalys

I sin starka debut "Ingenbarnsland" (12/9) skildrade Eija Hetekivi Olsson en flickas kamp för överlevnad i en Göteborgsförort på 1980-talet. Nu kommer bok två, "Miira". Huvudpersonen har lämnat "finnballeklassen" och börjat på gymnasiet men lever fortfarande i samma hårt segregerade stad.

Klassperspektiv har även Anneli Jordahl vars nya roman "Som hundarna i Lafayette Park" (29/8) handlar om en kvinna vars man nyligen omkommit i en arbetsplatsolycka.

Talande träd och döende bin

I Tyskland sålde en bok om träd i 340 000 exemplar i fjol. I "Trädens hemliga liv", som nu kommer på svenska (7/9), berättar skogsvaktaren Peter Wohlleben bland annat om hur träden kommunicerar, varnar och stöttar varandra för att trygga sin överlevnad.

Norska Maja Lunde väver sin kritikerhyllade debutroman kring bin. "Binas historia" (15/9) handlar om biodlare och den pågående bidöden. Utan bin, ingen pollinering och inga växter. Hur ska det gå?

Nytt ljus på Strindberg

Strindberg må ha varit en djupt motsägelsefull människa men i hans repliker fanns aldrig en falsk ton. Det konstaterade Göran Hägg, som bara några veckor innan han dog lämnade in ett slutgiltigt manus till sin Strindbergbiografi "Sanningen är alltid oförskämd" (12/10).

Även debutanten Marit Furn ger nya ingångar till Strindberg. Hennes roman "Skuggan" (6/9) handlar om Strindberg under Infernokrisen och om hans övervakare, den vilsne kemisten Zygmunt Pietziewzskoczsky.

Här har du mitt liv

En krock på fotbollsplanen och skadorna som följde kastade journalisten Niklas Ekdal ner i en djup depression. "Hur jag dog" (7/9) heter hans självbiografiska bok om ett självmordsförsök och om vägen tillbaka.

Skådespelaren och regissören Thommy Berggren återgår till den mindre tjusiga stavningen av sitt namn i självbiografin "Tommy Berggren" (18/10), skriven av Betty Skawonius.

"Hela Kakan" handlar förstås om Kakan Hermansson, och i "Riktiga Elsie" (16/9) berättar Elise Johanssons om sin väg från fattig uppväxt i Vendel till författarskapet. I "Jag kommer ihåg" (8/11) skärskådar Peter Englund barndomens minnesfragment.

Både Johanna Ekström och Lars Norén ger ut sina omfångsrika och utförliga dagböcker. Ekström publicerar "Dagbok 1996–2002" där hon låter sitt äldre jag kommentera det hon en gång skrev.

Det gör även Lars Norén som i den tredje "En dramatikers dagbok" redigerar tidigare dagbokstexter och skriver om nuet. Åren är 2013 till 2015 och omslaget är vitt. Djupt ångerfull försöker han få fram en ursäkt till Stina Ekblad som han sårat tidigare.

Sex droger och kärlek

"Tills det dödar oss" (oktober) av Kate Tempest presenteras som en ung och rå roman om det moderna Londons hjärta. Tempest själv är rappare, poet och ny spännande brittisk röst.

Svenska Tone Schunnesson (5/9) debuterar med "Tripprapporter" vars unga huvudperson inte vill sluta dricka.

Hockey och småstad

Fredrik "En man som heter Ove" Backman är tillbaka med första delen i en romanserie. "Björnstad" (21/9) handlar om en liten stad, en familj och ett hockeylag. Kanske ett slags fiktivt Leksand – eller varför inte Timrå?

Modersuppgörelser

"Glöm mig" (oktober) heter Alex Schulmans självbiografiska roman om förhållandet till sin alkoholiserade mamma. I romanen "Urskilja oss" (8/9) skriver Sara Mannheimer om en medelålders kvinnas symbiotiska kärlek till sin mor.

I sin fjärde ungdomsroman, "Mornitologen" (1/9) skildrar Johanna Thydell en mamma som lämnade hemmet, men som nu, många år senare, kommer tillbaka. Dotter är inte imponerad, men motvilligt nyfiken. Hon inleder en spaning på avstånd.

Det svenska

Långt ifrån alla svenska utvandrare levde på prärien. "Swede Hollow" (9/9), ("Sverigedalen") heter Ola Larsmos roman om några av de svenskar som liksom irländare och italienare levde i smuts, fattigdom och förnedring i Minneapolis.

Den svenska samtiden står i fokus för Gellert Tamas som efter "Lasermannen" och "De apatiska" nu skrivit reportaget "Det svenska hatet" (1/11), om jihadister och sverigedemokrater.

Nobelklass

Den ständigt Nobelpristippade Don DeLillo besöker Sverige i samband med den svenska utgivningen av romanen "Noll K" (18/10). Dessutom kommer Nobelpristagaren Toni Morrisons första roman på många år, "Gud hjälpe barnet", om hur barndomens sår påverkar resten av livet. (TT)

Fler boktitlar

"Pappan" (7/9) av Stefan Einhorn som blandar fakta och fiktion för att närma sig sin far, cancerläkaren Jerzy Einhorn.

"Flickorna" av Emma Cline. Uppmärksammad amerikansk debut, löst baserad på historien om Charles Manson och hans fans (8/9).

"Jag är Hill". Poeten Kristofer Flensmack romandebuterar med en historia om Carl Fredrik Hill (15/9).

"De dödas verkliga antal", roman av Lotta Olsson om livsavgörande val (20/9).

"Drömmen om det röda. Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek" av Nina Björk (22/9).

"Stormen" av Steve Sem Sandberg (23/9).

"Blåst!", Eva-Marie Liffners femte roman handlar om barnen Brontë (29/9).

"Saturnus tecken" av Ulrika Kärnborg. Den första av två böcker om stormaktstiden handlar om Axel Oxenstierna (13/10).

"Hennes nya namn". av Elena Ferrante. Den andra delen i serien om de två napolitanska väninnorna (17/10).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!