– Vi har tagit steget från förhistorien till det historiska, säger Nils Harnesk, arkeolog och bokens projektledare.
I onsdags var det boksläpp av boken "Norrbotten 2020-2021 - Luleå, Piteå, Torneå 400 år" på Norrbottens Museum. Tio artiklar av forskare och skribenter bjuder på nedslag i de tre städernas historia.
– Generellt var det en tuff start för stadsbildningen av dessa städer. Det handlade om att staten ville få kontroll över handeln och stärka sin makt i norra Sverige, säger Per Moritz, redaktör för boken.
Torneå tillhör som bekant inte Sverige längre men eftersom staden fram till och med 1809 var svensk finns mycket gemensam historia och är också anledningen till att Torneå införlivats i årsboken om Norrbotten.
Bland skribenterna finns exempelvis Maurits Nyström som i 50 års tid studerat och forskat om Luleås historia fram till idag. Under rubriken "Lulebygden på historiens scen under fyra sekel" summerar han sin forskning genom att identifiera olika brytpunkter som lett fram till stadens utveckling. Karin Tjernström, arkivarie vid Norrbottens Museum medverkar med en artikel om Siri Holm – den första kvinnan i Luleås stadsfullmäktige medan historikern Lars Elenius medverkar med två artiklar. En om Gammelstad samt artikeln "Kvänerna i myt och verklighet".
– Han har gjort en gedigen källkritisk genomgång av all forskning som skett inom området och presenterar ny revolutionerade information, säger Per Moritz.
Nils Harnesk skriver om spåren efter det äldsta Piteå och Ulf Holmberg skriver under rubriken "Pitebornas begäran: "Luleå stad måste ödeläggas" där rivaliteten mellan de två grannstäderna sätts i en historisk kontext.
– Vi är också mycket glada över artiklarna som är skrivna av finska forskare och som vi översatt. Bland annat finns en artikel om gravarna under Torneås kyrkas golv. Gravar från 1700-talet som gett mycket information om levnadsvillkoren i Torneå, säger Per Moritz.
Boken avslutas slutligen med en essä av skribenten och kritikern Jan-Olov Nyström som medverkar på Norrbottens-Kurirens kultursidor.
– Han skriver personligt utifrån sex fotografier som han vävt berättelser runt, säger Per Moritz.
Fotnot: För de som önskar lyssna till artikelförfattarna i årsboken kommer Norrbottens Museum att ha publika föreläsningar på onsdagar.