Jenny Rogneby är musikalartisten som sadlade om först till brottsutredare och sedan till författare. "Medlaren" är hennes sjätte bok, släppt på Ordfront förlag och starten på en ny serie. Det är en spännande och annorlunda historia inspirerad av ett verkligt fall.
Adam som har dömts för en otäck våldtäkt och Ylva, som är brottsoffret, ska få träffas efter att Adam har avtjänat sitt straff och prata om händelsen tillsammans med en opartisk medlare. Det är upprinnelsen till en historia med flera oväntade vändningar.
– Det jag intresserar mig för är människorna och konsekvenserna av det som har hänt snarare än själva brottet, säger Jenny Rogneby.
Medling är något som förekommer på riktigt, men endast när det gäller unga lagöverträdare under 21 år. I romanen har det dock startats ett pilotprojekt med medling för vuxna.
Medlingen som romanfiguren Angela blir ansvarig för får stor medial uppmärksamhet och mycket kritik. Är det verkligen rätt att utsätta våldtäktsoffret för detta?
Angela själv är förvissad om att det kan ge Ylva, som har svåra psykiska men efter händelsen, chansen att bearbeta sina upplevelser genom att berätta om det trauma det innebar och hur det har påverkat hennes liv och förhoppningsvis ge henne en upprättelse så att hon kan gå vidare.
Adam ska också få berätta om hur händelsen har påverkat hans liv, han ska få möjlighet att inse vad han har gjort på mer ett känslomässigt plan och i bästa fall kunna säga förlåt.
Angela förstår att det är kontroversiellt att medla i ett våldtäktsfall, men är inte beredd på digniteten av den hatstorm hon kommer att utsättas för, anklagelserna om att hon försvarar en våldtäktsman, hotmejlen och sms:en som hela tiden anspelar på att hon är kvinna och svart.
För Jenny Rogneby var det viktigt denna gång att huvudkaraktären var en svart kvinna.
– Såvitt jag vet är jag den enda svarta kvinnliga krimförfattaren i Sverige, så jag ville tillföra genren någonting nytt, både genom karaktären Angela och genom att skriva om medling.
Lika mycket som man får följa Adam och Ylvas historia får läsaren också ta del av Angelas liv och känslor och det är en hel del dramatik som pågår där också. Förutom de otäcka hoten har hon en syster som sitter på psyket efter ett brott hon utsatts för. Därtill träffar Angela en ny man och vågar hon lita på honom?
Jenny Rogneby är född 1974 i Etiopien och uppvuxen hos adoptivföräldrar i Boden. Större delen av sitt vuxna liv har hon bott i Stockholm, men sedan hon blev heltidsförfattare 2014 efter succén med sin första bok har hon även bott på Malta och i Barcelona.
– Jag tänkte att jag lika gärna kan sitta i solen och skriva som i ett regnigt Stockholm, säger hon och ler.
Släkten är kvar i Norrbotten och hon brukar komma på besök ett par gånger per år.
Det var intresset för dans och musik som förde henne söderut. Hon gick dansgymnasium i Umeå och flyttade sedan till Stockholm där hon utbildade sig till musikalartist. Och lite kuriosa: 2007 ingick hon i kvartetten Cosmo4 som tävlade med låten "What´s your name" i Melodifestivalen, och hon har även varit förband till Michael Jackson inför en publik av 80 000 i Tallinn.
Vid sidan av jobbet som artist pluggade hon på universitetet.
– När jag flyttade från lilla Boden till storstaden fick jag se en helt annan miljö än jag var van vid. Det fanns människor som levde med missbruk och hemlöshet helt synligt omkring en. Själv är jag ju född i ett av världens fattigaste länder, men lever i ett av världens rikaste, där människor ändå fastnar i hemlöshet, missbruk och kriminalitet. Jag började fundera runt det.
Hon läste till socionom och fortsatte med kriminologi och när hon även var färdig kriminolog bestämde hon sig för att lämna artistvärlden för att bli brottsutredare hos Citypolisen i Stockholm.
Det var under den tiden hon fick idén till en kriminalroman och skrev första boken om Leona, kvinnan som tröttnade på sin pressade tillvaro som polis och småbarnsmamma och själv började begå brott.
– Jag fick höra att det skulle vara svårt att få boken antagen men det var tio förlag som hörde av sig. Det var ganska omtumlande, berättar hon.
Det blev fem böcker om Leona innan hon lät den serien vila och började med Angela Lans.
Inspirationen att skriva om medling kommer också från tiden som brottsutredare då hon ofta kom i kontakt med det. Hon tror inte att så många känner till att det förekommer medling i brottsmål, men tycker själv det är en intressant metod.
Inför att boken kom ut i höst var hon lite orolig för hur mottagandet skulle bli.
– Jag tror många författare drar sig för att skriva om våldtäkt och jag har fått göra ganska stora avvägningar, hur ingående jag ska beskriva våldtäkten och hur mycket utrymme den ena och andra personen ska få i boken. Det kan ju påverka vilka sympatier läsaren får.
Men hon känner att hon lyckades hålla en bra balans och det tycks även läsarna tycka att döma av reaktionerna.
Den som läser "Medlaren" får lära sig en hel del både om vilka omfattande konsekvenser ett brott kan få för alla parter och om medling som metod.