Men nu gör kulturjournalisten Kerstin Wixe själv författardebut med romanen "Vitt ljus" som ges ut på förlaget Polaris.
– Jag har aldrig tänkt bli författare, men denna berättelse ville jag delge andra innan jag dör, förklarar hon.
Och berättelsen har hon burit på längre. Vi skriver 1980-tal. Kulturjournalisten Kerstin Wixe sjunker ned i en svart fåtölj i sitt hus, blundar och sedan händer något fullständigt obegripligt.
– Jag minns att jag undrade om jag dog, men jag var aldrig rädd.
Kroppen satt nämligen kvar i fåtöljen medan hennes medvetande befann sig på en helt annan plats där ljus, rörelse och insikt var ett. En utomkroppslig upplevelse där tid och rum upplösts – närmast de mystikerna beskriver som en mänsklig grundupplevelse – nämligen att bli ett med alltet. Kunskapens hav, insikternas källa, religionens ursprung... Att hitta ett språk, ord för vad hon varit med om är fortfarande svårt. Och det tog länge innan hon berättande om sin upplevelse för någon annan.
– Jag visste att detta är något man inte pratar om, i alla fall inte då på 1980-talet, även om det var den mest kraftfulla upplevelse jag varit med om i livet. Inget slår den känslan av fullkomlighet jag upplevde då.
En plats där tiden upplösts hon återkommit till många gånger efteråt, undersökt och sedan faktiskt beslutat sig för att undvika, precis som Kaja, en av huvudpersonerna i hennes roman.
– Det kom till en punkt när jag var tvungen att välja – världen eller mina upplevelser. Andra kan säkert hitta en balans men för mig blev världen oändligt tråkig. Hade jag inte haft barn, ja då kanske jag valt annorlunda.
Romanen "Vitt ljus" behandlar alltså dessa existentiella frågor och alla människors möjlighet till ett utvidgat medvetande genom att läsaren får följa Kaja och Stine, vänner sedan barndomen, som återknyter till varandra efter många år. Inte fysiskt, utan via Kajas efterlämnade anteckningar hon i sitt "testamente" lämnat i Stines vård tillsammans med sitt hus och sina tillhörigheter.
Och det är i mötet med Kajas vänner och nedtecknade utomkroppsliga upplevelser som läsaren får ta del av mystikernas idévärld, liksom religionernas ursprung och vetenskapens förklaringsmodeller för en mänsklig upplevelse som drabbar vissa människor. En av dem Kerstin Wixe.
– Jag vill verkligen betona att det inte handlar om att vara utvald. Min övertygelse är att alla människor har förmågan att uppleva det jag upplevt. Många meditationstekniker syftar ju att nå detta tillstånd av insikt. Och alla historiska berättelser där människor hävdar att de är utvalda av Gud är bara bullshit. Förmågan finns hos alla, nedlagd i vår struktur, vad nu det kan vara. Därför så tråkigt att vi inte talar om det många med mig upplevt.
Möjligheten att tala konkret om mänskliga gåtor, annorlunda upplevelser, parallella världar och dimensioner är också orsaken till att Kerstin Wixe slutligen bestämde sig för att skriva en bok utifrån sina egna erfarenheter av det obegripliga.
– Eftersom jag är journalist har jag angripit mina upplevelser journalistiskt. Jag har sökt upp människor, läst otroligt mycket och gjort radioprogram som tangerat detta ämne. Kvantfysik, hjärnforskning, jag har sökt information på alla möjliga olika håll eftersom jag är helt övertygad om att jag inte är tokig. Men jag har inte läst något som beskriver detta tillstånd konkret utan religiösa övertoner även fast många sekulariserade människor som jag själv varit med om liknande saker. Just därför skrev jag en lättläst bok. För som jag sagt tidigare. Det handlar inte om att vara utvald. Förmågan till utökat medvetande finns hos alla människor.