Hjärntvättades till att bli jihadist

Anna Sundberg växte upp på 70- och 80-talen i Halmstad. Föräldrarna bodde i villa i ett välbeställt område.

Terrorist. Anna Sundberg och Jesper Huor har skrivit boken "Älskade terrorist – 16 år med militanta islamister".

Terrorist. Anna Sundberg och Jesper Huor har skrivit boken "Älskade terrorist – 16 år med militanta islamister".

Foto: Eva Lindblad

Litteratur2016-05-06 06:30

Anna, som jag här omnämner henne, flyttade till Lund för att studera bland annat religion. En tid av personligt och andligt sökande följde och hon upptäckte islam, 1994.

Hon gifte sig med en muslimsk man och konverterade till islam. Med honom fick hon två barn och levde ett strikt religiöst, muslimskt liv. Mannen tillämpade månggifte och tog sig ytterligare en hustru.

Anna skiljde sig från mannen, som inte var lika noggrann i sin religionsutövning som hon och som brast i föräldraansvar.

Hon gifte om sig med en annan muslimsk man. Denne var verksam i Europa, vilket förde med sig att Anna flyttade utomlands. Först till Berlin, sedan till Georgien och Syrien.

Hennes nya make var extrem och bedrev jihad, krigföring i islams namn. Han var, bland annat under tiden i Georgien, inblandad i terrorism och våldsaktioner i Tjetjenien.

I Syrien fängslades Annas man. Hon hamnade i husarrest med sina barn och ett barn på väg. Några veckor var hon i fängelse. Men hon fick åka till Sverige några månader efter makens fängslande. I Sverige fortsatte hon att leva enligt islams lagar och regler, i början strikt. Men efter hand luckrade hon upp sina tolkningar och började förhålla sig kritisk till sin religion.

Anna skiljde sig sedan från sin man. Han var en period fängslad i Frankrike men flydde ett par gånger. Efter sista flykten gav han sig av för att bedriva krig, jihad. Anna lämnade till slut islam 2010.

Boken reser frågor. Är Annas berättelse unik för henne? Eller är den även ett exempel på hur en människa kan slukas av en tro, i denna fall religiös i form av islam och extrem uttolkning av den, som kan drabba andra?

Skildringen av Annas resa in i islam i dess fundamentalistiska form, och liv där, leder tankarna till hjärntvätt, fanatism och sektbeteende. Sådant har många likheter som att personen i fråga, av de i sekten, isoleras från omvärlden. Ett visst sätt att tänka och se på sig och världen etableras och upprätthålls.

Anna levde nära våld och terrorism, i Georgien, även om hon själv inte utförde dåd.

På ett mänskligt plan kan man fundera över hur hon klarade av att sköta och fostra barn och vara gravid under svåra förhållanden.

Boken handlar om islamisk extremism, hjärntvätt, en personlig utveckling, förmåga att leva i vardagen som kvinna och mor och en del annat.

Om man ska fördöma eller förstå Annas 16-åriga tid som islamistisk extremist är något att tänka på under läsningen.

Litteratur

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!