Jan Danielsson är född i Älvsbyn, växte upp i Västerbotten och gick gymnasiet – eller läroverket som det hette på den tiden – på Christinaskolan i Piteå. Sedan flyttade han till Umeå, där han under merparten av sitt yrkesliv jobbat som bibliotekarie. Parallellt har han drivit antikvariat i olika former.
I den nuvarande bok- och skivbutiken finns tiotusentals böcker och LP-skivor. Det mesta är begagnat. En del får han, men han letar ständigt mer att köpa in.
– Rätt ofta hör folk sig och vill att jag ska titta igenom allt från enstaka bokkartonger till större boksamlingar, säger han.
Just så började historien om det sällsynta bokfyndet. En före detta kollega hade en anhörig som gått bort. Huset, ett par mil utanför Umeå, var fyllt av böcker som skulle säljas eller slängas.
Jan Danielsson åkte dit. Han hittade mycket som han ville köpa. Mot slutet av genomgången såg han en hög med böcker i ett hörn. Längst upp låg ett par som såg intressanta ut.
– Dem ville jag titta närmare på.
Det visade sig vara originalutgåvor, på tyska, av de två sista böckerna Franz Kafka gav ut medan han levde: En läkare på landet från 1919 och En hungerkonstnär, utgiven 1924, samma år som Kafka dog i tuberkulos.
Att plocka upp de tunna volymerna var ett stort ögonblick.
– Jag kände att herregud alltså, hur har de här böckerna hamnat här?
Böckerna kom senare att säljas via en stor auktionsfirma. Torgny Schunnesson, känd som bokexpert i Antikrundan i TV, var med i processen. Böckerna såldes för en fin slant och Jan Danielsson fick vara med och dela.
– Jag ville inte ha något, men min kollega ville absolut ge mig en del, eftersom jag hittade böckerna.
På läroverket i Piteå var Jan Danielsson klasskompis med Lasse Eriksson, senare känd som författare och ståupp-komiker, inte minst i TV.
– Han var otroligt begåvad. Han skrev mycket, målade och tecknade och hade ett rockband som han turnerade med. Han var också duktig i skolan. Det var inte jag. Jag brydde mig inte så mycket. Jag hade så många andra intressen.
På det sena 1960-talet handlade mycket om politik. Jan Danielsson gick med i FNL, motståndsrörelsen mot USA:s krig i Vietnam, och fick hela klassen att engagera sig i samhällsfrågor.
– Det var många politiska möten. Vi samlade in pengar och sålde Vietnambulletinen på stan.
Även lillebrorsan sögs in i rörelsen. Han spelade ishockey på elitnivå i Piteå IF. Det plötsligt uppflammande politiska intresset ledde till en oväntad sportnyhet.
– Det blev rubriker i Piteå-Tidningen om att ”Mats Danielsson tar paus från hockeyn – går till FNL” (skratt). Men efter bara ett par månader gjorde han comeback, han saknade hockeyn så mycket. Sedan spelade han bland annat i Björklöven och Vikingarna, det svenska B-landslaget.
Jan Danielsson åker rätt ofta till Piteå. Frun är härifrån och svärmor och svåger bor kvar. Här njuter han av naturen och landskapet, tar promenader – och letar böcker. Hyllorna på Röda Korset, PMU och Reprisen i Öjebyn skannar han alltid igenom med intresse. Pocketböcker av Sartre och Camus och liknande moderna klassiker köper han gärna.
– På Reprisen har jag varit så ofta att de känner igen mig. De brukar bli glada när de ser mig, för då blir de av med böcker. När jag varit i Piteå brukar jag alltid ha fullt med bokkartonger i bilen på vägen hem.