Författarförbundet satsar samiskt

Miljöpartiets Henrik Blind vill ha samiskt litteraturcentrum till Jokkmokk (arkivbild).

Miljöpartiets Henrik Blind vill ha samiskt litteraturcentrum till Jokkmokk (arkivbild).

Foto: Alexandra Karlsson

Litteratur2016-11-17 08:00

Under onsdagen presenterade Sveriges Författarförbund (SFF) programmet för sin nya satsning på samisk litteratur. Förbundsordförande Gunnar Ardelius besökte Bio Norden i Jokkmokk, tillsammans med Författarförbundets samiska arbetsgrupp, för presentera programmets tio punkter. Bland dessa märks önskemål om en samisk författarskola, ett särskilt bokproduktionsstöd till samiska böcker och ett samiskt författar- och litteraturcentrum i Sápmi.

– Varje folk måste ju ha en egen berättelse. Vi saknar det i dag. Det är andra som har berättat om oss och berättar för oss hur det ser ut, säger Nils-Henrik Sikku, författare och samisk litteratursamordnare på Författarförbundet, till SR:s Kulturnytt.

Förbundsordföranden själv tycker att instiftandet av en samisk författarskola vore essentiellt för den samiska litteraturens främjande.

– Det är den jag tycker vi kan ta itu med nu med detsamma. För att få igång ett litterärt samtal och få in nya röster så är en författarskola verkligen ett perfekt ställe, säger Gunnar Ardelius.

Han berättar att onsdagens lansering var välbesökt, med representanter både från Jokkmokks kommunledning och Sametinget.

– På väldigt många olika håll inom den samiska värden var man väldigt positiva till våra punkter. Och dragkampen har redan börjat, säger Ardelius, syftandes på miljöpartisten Henrik Blinds snabba önskemål om var ett samiskt litteraturcentrum skulle ligga.

”Vi har alla förutsättningar med det samiska biblioteket på Ájtte, en stor andel samiska kulturarbetare och i och med att Jokkmokk redan idag är ett centrum för samisk kultur”, säger han i ett pressmeddelande som släpptes i samband med lanseringen, och menar att centret snarast bör upprättas i Jokkmokk.

”Jag kommer att initiera ett ärende i kommunstyrelsen för att påskynda arbetet med denna för Jokkmokk strategiskt viktiga fråga”, avslutar Henrik Blind.

De 10 punkterna

1. Inom befintliga stödordningar för den svenska litteraturen ska den samiska litteraturen prioriteras tydligare och ges utökat stöd.

2. Ett särskilt bokproduktionsstöd bör inrättas för att öka nyskriven samisk bokutgivning i Sverige. Förslagsvis inom ramen för Kulturrådets nuvarande stödordning för ursprungsfolk.

3. Författarförbundets samiska ombud är en ordning som bör permanenteras inom förbundets interna struktur.

4. Författarförbundets kontakter med de olika samiska författarföreningarna ska stärkas. Ett informationsarbete ska genomföras för att få fler samiska författare bosatta i Sverige att söka medlemskap i Författarförbundet.

5. Samisk förlagsverksamhet bör stärkas för att öka utgivningen av nyskriven samisk litteratur och stärka det kulturella självbestämmandet.

6. Samernas författarskola ska etableras och erhålla långsiktig finansiering. Extra stöd bör ges med fokus på breddad rekrytering som grund för generationsväxling och kunskapsöverföring inom den samiska författarkåren.

7. Ett samiskt författar- och litteraturcentrum bör inrättas i Sápmi.

8. Alla i landet bör ges möjlighet att läsa och låna nyskriven samisk litteratur på biblioteken.

9. Det samiska författarfackliga arbetet och dess olika organisationer bör erhålla långsiktigt verksamhetsstöd.

10. Det nordiska och internationella samarbetet för att stödja samiska författares villkor ska stärkas.

Källa: SFF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!