– Bokstavsmagneterna på kylskåpet var definitivt inte nog. Jag menar, att knäcka läskoden är en sak, men hur lär man sig att skilja på lilla b och lilla d? Det var knäckfrågan, säger hon.
Elin Ruuth, född och uppvuxen i Luleå, debuterade 2010 med den kritikerrosade romanen "Fara vill" på Albert Bonniers förlag. Sedan dess har hon verkat som dramatiker, skribent, novellist, kulturjournalist och som återkommande krönikör på Norrbottens-Kurirens kultursidor.
Nu debuterar hon som bilderboksförfattare med boken "STORA och lilla AaBbCc" – kort sagt – en klassisk ABC-bok med illustrationer av Saga Bergebo. Och det var i samvaron med äldsta dottern, i envisa försök att knäcka koden till gemenernas värld, som leken börjande. För Elin Ruuth beskriver skrivprocessen som en lek, där hon och dottern fysiskt och högst handfast sökte, exempelvis STORA ting på D och små saker på lilla d, för att pedagogiskt hitta nycklar till en djupare språkförståelse. Det blev slutligen 29 bokstavsverser på rim som Elin Ruuth slutligen skickade iväg till olika förlag.
– Jag upptäckte att det inte fanns så många ABC-böcker. Egentligen tycker jag att Lennart Hellsings ABC-bok är den enda man behöver, samtidigt kan varje generation behöva sin egen ABC-bok, speciellt med förståelse för gemenerna.
Boken "STORA och lilla AaBbCc" tar därför läsaren ut i världen och hela kosmos, med dagens referensramar. Lyssna bara till rimmet om stora K som handlar om stadsflytten i Kiruna, en samtida händelse för barn att relatera till: "Kiruna är stora K/ En stad som man ska flytta på/Sin katt kan man ta med sig, men/En kyrkogård, hur packas den?"
– Jag är uppvuxen i Norrbotten och det har givetvis inspirerat mig som i texten om stora Ä: "Älvarna är stora Ä:n/Där älgar doppar sina knän/Ett äpple och en näve bär/Fick jägaren som glömt gevär".
– Men jag har också en text från tunnelbanan, ett transportmedel som många barn som inte bor i en urban miljö har svårt att föreställa sig. Det jag eftersträvat är att beskriva olika platser, från hela världen, som bland annat tar läsaren, inte bara till olika platser i Sverige, utan även till bergen i Tibet eller för den skull universum.
Elin Ruuth gick musiklinjen på gymnasiet och gjorde redan 19 år ung sin första musikteater för barn när hon studerade på Fridhemsskrivarlinje.
– Då var jag långt både från min barndom till att få egna barn. Jag hade aldrig hållit en bäbis, innan jag fick egna barn, men musikens toner, verser och refränger ligger nära. En rytm jag tagit med mig i mitt skrivande, inte minst min förkärlek för rim.
Och det är här, i bilderboken, hon troligen hittat sitt eget rum – en fristad från den vuxna romanlitteraturens seriösa mingel och pretentioner – till bilderboksvärldens mer lustfyllda förhållningssätt till både skrivandet, egot och världen.
– Barnboksförfattare är lika seriösa som romanförfattare för vuxna, men de är lättare att tala med och framför allt roligare. Det är min erfarenhet. Dessutom är publiken till barndramatik så underbar. Du förstår direkt hur pjäsen landat eftersom barn reagerar omedelbart, utan att bry sig om konventioner och artighet, säger hon.
Det är först i månadsskiftet augusti/september som hennes och Saga Bergebos ABC-bok landar i handeln. Sedan väntar Elin Ruuths andra rimmade bilderbok hon gör tillsammans med illustratören Johanna Magoria. Den handlar om historiska djur.
– Den kommer ut först 2021 och handlar om allt från djur som individer till hela djursläktet. Det vill säga historiska berättelser från en mumifierad katt till ålen som blev 150 år i en brunn i Skåne. Och mellan de märkliga detaljerna finns exempelvis Paris Hiltons relation till hunden Tinkerbell.