Bakgrunden till vår rätt att tala fritt

Peter Forsskål föddes 1732 i Finland. Hans historia ska utspela sig i ett Sverige där inte vanliga medborgare åtnjöt andra friheter än att arbeta och vara tyst.

Litteratur2017-01-11 11:30

I den världen kommer den unge Peter Forsskål att lämna spår efter sig, både i sin samtid och för alla generationer som kommit efter.

Som tioåring blev han inskriven vid Uppsala universitet, studerade bland annat för Carl von Linné och rörde sig i en internationell akademimiljö. Efter studier i teologi och filosofi, studier i Tyskland och Danmark, publicerade han 1759 den lilla skriften, ”Tankar om den borgerliga friheten”. Tjugo korta teser som kom att förebåda den svenska tryckfrihetsförordningen 1766. Ursprungligen var det tjugoen teser, men censuren tog bort en. Den borttagna tesen handlade om individens rätt att själv välja sin religiösa åskådning.

Tidens potentater var inte överdrivet förtjusta i hans försök att lämna in teserna som en avhandling vid universitetet, men efter många turer och med hjälp av boktryckaren Lars Salvius i Stockholm, blev skriften tryckt i 500 exemplar. Peter Forsskål delade ut skriften till studenter och bekanta i Uppsala. Linné var rektor vid universitetet, men av någon anledning tog han god tid på sig för att utföra den order om beslag som han fått. Det skulle visa sig att endast 79 exemplar kunde samlas in. De flesta exemplaren hade redan hunnit spridas i de akademiska miljöerna.

Forsskåls lilla skrift hittade sina läsare och Sverige var på många sätt ett land som var moget för förändring. Skriften spreds och diskuterades och fick stor betydelse.

Sex år senare, 1766, antog riksdagen den svenska tryckfrihetsförordningen. Där inkluderades också offentlighetsprincipen, rätten för medborgarna att ta del av offentliga myndigheters protokoll och beslut, samt domstolars utslag.

Eftersom vi sannerligen lever i en tid när många av våra tillkämpade rättigheter hotas, är det en välgärning av Peo Rask och förlaget att väcka liv i denna historia.

Till sist, ett par talande exempel ur Den borgerliga friheten:

” § 8. Skrif-frihet updrifwer vetenskaperna till sin höjd, röjer alla skadeliga författningar, tyglar alla ämbetsmäns orättvisa, och är Regeringens tryggaste försvar i ett fritt rike.”

” § 20. Ändteligen är ock det en wigtig rättighet i ett fritt samhälle, at fritt få bidraga till det allmännas wäl. Men skall det ske, så måste Samhällets tillstånd kunna blifwa vederbörligen bekant för hwar och en, och en hwar äga tillfälle at därom få yttra sina tankar. Där det saknas, är friheten ej värd sitt namn. ”

Hösten 1760 åkte den då 28-årige Peter Forsskål till Danmark för att förbereda en vetenskaplig expedition till Jemen. Strax efter framkomsten 1762 insjuknade han i malaria. Han dog i en liten jemenitisk bergsby i juli 1763.

En ung, egensinnig och frihetstörstande prästson fick aldrig vara med när hans tankar blev offentlig lag i Sverige.

Litteratur

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!