Men framförallt var år 2017 det år när hela kulturvärlden röt ifrån mot sexuella trakasserier i uppropet #metoo där även den uppburna institutionen Svenska Akademien hamnade i rejält blåsväder.
Nya chefer tar plats
CHEFER. Två av våra stora länsinstitutioner fick nya chefer under året. Margaretha Lindh tillträdde som ny länsmuseichef den 1 april och kom närmast från en tjänst som chef för Internationella biblioteket, Stockholms stad och tillförordnad områdeschef för regionbibliotek Stockholm. Samtidigt jublades det på Norrbottensteatern när det stod klart att Alexander Öberg skulle bli ny teaterchef. Han tillträdde den 16 oktober till vad han i en intervju i Norrbottens-Kuriren (2017-01-21) kallade ett lyxjobb. "Jag kommer till en väl fungerande teater. Min tid som handelsresande i teater är över", kommenterade han.
Ett bra år för Marakatt Labba
KONST. Konstnären Britta Marakatt Labba konstnärliga praktik fick ett än större spridningsområde under året som gått när hennes textilkonstverk från 2003-07 med motiv ur samisk historia visades på documenta 14 i Kasel 2017. documenta är en av världens största utställningar för samtida konst, hålls vart femte år och Marakatt Labbas textila verk fick en hel del uppmärksamhet. Dessutom prisades hon inte bara med John Savio-prisen utan avslutade detta år i stor stil när hon av regeringen tilldelades Illis quorum av 8 storlek för hennes konstnärliga arbete. Hon fick sin medalj den 19 december i år vid en ceremoni i regeringskansliet.
Fler norrbottniska konstsamlingar
KONST. Karin Mamma Anderssons verk "The Long Goodbye" ingår numer i Länsförsäkringar Norrbottens konstsamling. Försäkringsbolaget som under många år arbetat med att bygga upp en konstsamling med norrbottniska konstverk börjar se slutet på sina inköp – och då var ett verk av Mamma Andersson självskriven till årets vernissage. Men förutom att LKAB har en norrbottnisk konstskatt i sin ägo finns nu även en samtida norrbottnisk konstsamling på nya patienthotellet Vistet vid Sunderbyns sjukhus. Drygt 220 verk av 88 norrbottniska konstnärer finns representerade i hotellet. Konstsamlingarna är öppna för allmänheten.
Luleås första fristadsförfattare
FRISTAD. Journalisten och författaren Tesfagiorgios Habte Kelati är Luleås första fristadsförfattare. Habte Kelati som satt fyra år i eritreanskt fängelse utan åtal eller rättegång har nu via ett genomfört medborgarförslag ett tvåårigt stipendium, fri bostad och skydd i kommunen för att kunna utföra sitt arbete. Det är första gången på åtta år som Tesfagiorgios Habte Kelati kan skriva och publicera sina texter. Han skrev en artikel som publicerades i veckan på Kurirens kultursida (2017-12-27) där läsaren ges en inblick i livet som fängslad i det land som ligger näst sist på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex – bara Nordkorea anses sämre.
Konstbiennalen återuppstår
KONST. Den 12 april i år publicerades artikeln "Historien om konstbiennalen som försvann" här på Kurirens kultursida. Den berättande historien om en biennal som under flera år inte arrangerats, trots att Luleå kommun varje år avsatt pengar för dess genomförande. Efter den artikeln tog dock arbetet fart och i dagarna har tre nya konstnärliga ledare för Luleå art biennal presenterats. Det är nu Emily Fahlén, Asrin Haidari och Thomas Häméns uppgift att utforma och förnya Luleås internationella konstbiennal. I ett pressmeddelande säger Fahlén och Asrin att de ser framemot att visa samtidskonst i Luleå vintern 2018.
Jubel för beslut om Ung Scen Norr
TEATER. Julveckan jublades det på scen 2 i teaterhuset. Då kom beskedet att Ung Scen Norr blir en permanent scen och integreras i Norrbottensteaterns ordinarie verksamhet. Ung Scen Norr startade som ett projekt för tre år sedan med syfte att producera scenkonst för unga människor från 13 år i sju av länets kommuner. När scenen nu får långsiktighet utökas uppdraget till att även innefatta scenkonst för barn och unga tillsammans med den turnerande och pedagogiska verksamheten. Hur organisationen för Ung Scen Norr ska se ut i framtiden är ännu inte klart, inte heller exakt budget för verksamheten.
Tystnaden bröts under #metoo
Egentligen började allt redan år 2005 när den amerikanska kvinnorättsaktivisten Tarana Burke skapade en liknande kampanj som nu går under hashtaggen #metoo. Men den kampanjen fanns på Myspace och nåddes främst av färgade yngre kvinnor i utsatta områden.
Problematiken var dock densamma. Det handlade om kvinnor som gick samman för att protestera mot sexuella övergrepp, men det var först när Alyssa Milano den 15 oktober uppmanade kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes tweed med orden "me too" som proppen gick ut. Uppmaningen blev snabbt viral, hashtaggen #metoo skapades och har med eftertryck visat hur utbrett det är med sexuella trakasserier – inte minst inom kultursektorn.
Uppropet har gått som en flodvåg i Sverige och svept genom bransch efter bransch. Först ut var #tystnadtagning, där 703 skådespelare berättade om trakasserier och en grabbig jargong i film- och teaterbranschen. Dessutom synliggjordes den tystnadskultur som skyddat förövarna och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke krävde att de nationella scenerna och institutionerna skulle ta sitt ansvar.
Omfattningen har nog de flesta varit medvetna om – vilket inte minst berättelserna om den så kallade "kulturprofilen" och hans öppna trakasserier visade. Alla var införstådda med hans framfart – inte minst inom den institution som ska stå för snille och smak – Svenska Akademien.
Men nu är alltså tystnaden bruten. Kulturprofilen är ute i kylan. Tv-profiler, journalister, skådespelare, politiker... har tvingats avgå.
Uppropet #metoo har med eftertryck gett visst resultat. Eller som Anna Takanen, teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern menar – "det är hög tid att formulera också det kvinnliga geniet".
Efterlängtad danssatsning
DANS. Det blev som bekant inget Dansens hus. Däremot ett ljus i mörkret för detta scenkonstområde när Luleås kulturnämnd under året avsatt 1,7 miljoner för att utveckla dansen i Luleå. Pengarna ska bland annat gå till att etablera ett dansresidens i staden, dit nationella och internationella danskonstnärer kan söka sig för att utveckla sin konstform i utbyte mot produktioner för norrbottningar. Dessutom har Exild Dance Crew fått 350 000 kronor för att utveckla sin verksamhet och den fria dansgruppen Dansinitiativet, som drivs av dansarna och koreograferna Per Sundberg och Marie Wårell, har fått 750 000 kronor för att jobba med den professionella dansen på helårsbasis.
Firande följdes av firande
JUBILEUM. Norrbottensteatern firade 50 år, liksom Luleå storband. JP-Nyström 40 år. Teater Scratch och Trolltagen 30 år. Kulturens hus, Norrbotten Neo liksom Studio Acusticum firade alla ett jubileum på 10 år för att nämna några av de större jubileumskalasen detta år. Livaktiga körer och andra kulturföreningar får ursäkta men minnesvärt är verkligen firandet av den första regionteatern i landet – Norrbottensteatern. För när några av de första pionjärerna åter tog plats på scenen i Hermelinskolans aula – platsen där allt började – tog applåderna knappast slut. Närmast ett bevis för denna institutions betydelse, nu liksom då.
Sammanslagen nämnd?
KULTUR. Kommunstyrelsen i Luleå beslutade att kultur- och fritidsnämnden skulle slås samman i november. Det beslutet är en del av en större omorganisation i stadshuset. Kommunalrådet Niklas Nordström talar om demokratiskt effektivitet men möter stark kritik hos oppositionen som varnar för demokratiskt underskott när cirka 50 fritidspolitiker försvinner. Att slå samman kultur- och fritidsnämnden har förvisso skett inom många andra kommuner med olika resultat. Frågan är hur anslagen fördelas mellan kultur och fritid framöver i Luleå, om förslaget går igenom. Ärendet återremitterades vid senaste kommunfullmäktige.