Om att vara en sann bokvän

Foto: Petra Isaksson

Kulturkrönika2016-11-04 19:00

En mer samtida variant av frågan om trädet som faller i skogen: Om ingen vet att jag varit ute och joggat – har jag då varit ute och joggat?

Somliga vill kalla det för skryt. Exhibitionism. Brist på integritet. Men kanske handlar folks flitiga och uttömmande rapporter på sociala medier mest om detta: Att få ett kvitto på att en händelse faktiskt ägt rum. Att rundan blev sprungen. Dejten dejtad. Middagen lagad. Och boken läst.

Goodreads heter världens största sajt för boktips och läsande. Här delar fler än 55 miljoner användare information om vilken roman som för närvarande ligger på nattduksbordet. Vad de tyckt bättre och sämre om. Vad de skulle vilja läsa härnäst. ”Rätt bok i rätt händer vid rätt tidpunkt kan förändra världen!” deklamerar hemsidan bombastiskt. Det är i och för sig sant. Men det låter som reklam. Och startsidans lockrop: ”Möt din nästa favoritbok” för tankarna till dejtingsajternas vokabulär. Boken som älskare, som flirt eller livskamrat. Det finns sanning även i den bilden. Men det hela känns lite blaskigt när avsändaren ägs av världens största nätbutik, Amazon.com.

En stor del av Goodreads framgångsrecept ligger i tipsandet. Listiga algoritmer har redan ersatt mången bibliotekarie: Om du gillade x och y så kommer du säkert att älska z! Men den virtuella bokhyllan kan tveklöst också fungera som ett skyltfönster för bekräftelsehunger. Litteratursmaken och lästempot paraderas som en krona. Fem stjärnor till Marcel Proust. Fyra tusen sidor. Fixade jag på en kafferast.

Det är lätt att rynka på näsan åt jägar- och samlarmentaliteten hos somliga av boksajternas användare. Den oförblommerade posören, kan det verkligen vara en sann bokvän? Men läsning har förstås alltid varit en uppvisning i någon mån. Människor har porträtterats i sällskap av böcker alltsedan medeltiden. Läst i offentligheten på tåg, stränder och caféer.

En bokhylla, eller ett hemmabibliotek för den verkligt extravaganta, prålar med ägarens smakriktning och samlade erfarenheter. Kanske är det det första som syns i ett hem, efter hallen? Och en viss typ av gäster kommer alltid, innan något annat avhandlats, att kasta ett öga på bokryggarna och fälla ett tyst eller öppet omdöme.

Den amerikanske författaren och konstnären John Waters lär ha sagt: ”We need to make books cool again. If you go home with somebody and they don’t have books, don’t fuck them.” Uttalandet är möjligtvis en smula för grovt för att någonsin bli överskrift på Goodreads.com, men jag vill tro att andemeningen finns även där. Böcker är coola. Stoltsera med din läsning. Och ett tillägg, om någon tvivlade: De funkar helt okej även i enskildhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!