Ja, det finns många vackra förtröstansfulla ord jag egentligen skulle velat spinna en berättelse om. Nu blir det inte så.
Och det handlar inte om att kärlek, ljus och hopp inte existerar i vår värld. Så illa är det inte. Men när jag ser till kulturens ställning i realpolitiken går det inte att blunda för faktum.
Det ser mörkt ut. För visst är jag den första att skriva under på att det är underbart att stödet till kulturtidskrifterna räddas kvar. MEN, istället ska dessa 15 miljoner sparas på regional kulturverksamhet.
Nu kommer visserligen kulturtidskrifterna även regionerna till del, men önskningen hade givetvis varit bibehållna bidrag utan besparingar på annan kulturverksamhet. Eller varför inte som regeringen föreslog, en ökad kulturbudget. Det hade varit en fin julklapp.
Vad denna besparing på 15 miljoner innebär för regional kulturverksamhet kan ingen överblicka. Och ärligt verkar Alliansens företrädare strunta i det. Jag menar de flesta av dem bor i storstäder, ofta innanför tullarna i Stockholm. Inget fel med det, om de som ska kallas våra företrädare kunde lyfta blicken, utanför sin egen lilla sfär. I stället ser vi inte bara en samhällig polarisering baserad på brun ideologi utan även mellan centrum och periferin. Det oroar.
Ta bara ett sådant exempel som att GT lade ned sin kulturbevakning till förmån för Expressens kulturmaterial. Argumentet var att kulturartiklar inte är klickbara på webben och därför är det lika bara att den regionala kulturbevakningen av landets andra stad sköts från Stockholm. Och trenden är densamma över landet. Kultursidor samordnas med ett tystare debattklimat och färre röster som följd i framtiden.
Vän av ordning kan säkerligen argumentera för att sociala medier och nya publiceringskanaler gett röst åt oändligt många fler. Och visst det är sant, men att regionala kultursidor liksom kulturtidskrifter fungerat som en alternativ intellektuell infrastruktur inte bara i Sverige utan i världen är ovedersägligt. Mångfalden har varit en garant för ett rikare och mer varierat uttryck i vårt mediala landskap.
Eller som Kurirens litteraturkritiker och krönikör Jan-Olov Nyström uttryckte det i fredagens recension av litteraturtidskriften Provins;
"En gång skapades den med ren idealism, den hålls vid liv med statliga pengar, men än sen? Det gör kungahuset också, försvarsmakten, trafikverket, ja, faktiskt hela statsapparaten. Det vi anser viktigt får skattemedel".
Kan inte uttryckas bättre än så.