Inte konstnär, inte konstvetare, utan något mittemellan. Ulf Linde lämnar en svårfylld kunskapslucka i Svenska Akademien. Frågan är vem som ska ersätta honom på stol nummer 11.
Jazzmusiker, författare, konstkritiker och museiman. Som älskar - eller hatar - och som ger blanka fan i var institutionernas experter drar gränsen mellan olika konstnärliga uttryck. Försök hitta den personen.
Akademiledamoten Ulf Linde lämnade mer än en tom stol efter sig när han avled den 12 oktober i år. Även om han genom sin kritikergärning blev en av sin tids tydligaste förespråkare av ett modernistiskt konstnärsideal var han först och främst gränsöverskridande, den vilda bildningens man.
- Han stod för en kunskap som rör sig fritt idémässigt i skärningspunkten mellan bild och text. Det är en ovanlig profil och jag tror att den är jätteviktig i dagens samhälle där det här glider ihop när det gäller nätet. Det är idéer, som tar ömsom den ena eller den andra formen, som är det viktiga, säger Ingela Lind, författare och konstkritiker i bland annat Dagens Nyheter.
Akademien i sorg
I en kort uppdatering på sin blogg markerar den ständige sekreteraren Peter Englund var Svenska Akademien står i förhållande till de spekulationer som oundvikligen har uppstått efter Ulf Lindes bortgång: "Vill härmed påpeka att Akademien nu är inne i den sorgeperiod som dikteras både av våra stadgar och av vanliga, medmänskliga hänsyn. Invalsfrågan har följaktligen inte diskuterats i detta sällskap".
Enligt Akademiens kanslisamordnare Odd Zschiedrich kommer man troligen att vänta till våren med att utse den person som först den 20 december 2014 officiellt kan efterträda Ulf Linde.
Frågan är vem det blir och det är en knivig fråga för Ulf Lindes position som icke-akademisk konstkritiker gjorde honom unik ett sällskap som domineras av författare och litteraturvetare. John Peter Nilsson, chef för Moderna Museet i Malmö, föreslår Marie Louise Ekman; en konstnär som varit professor på Konsthögskolan i Stockholm och sedan 2009 är chef för Kungliga dramatiska teatern. Han efterlyser någon som likt Ulf Linde kan röra sig fritt mellan de konstnärliga disciplinerna och påpekar att Svenska Akademiens roll måste förändras i en kulturvärld där den klassiska bildningen inte längre är garanterad en överordnad position.
- Svenska Akademien måste fråga sig själv hur man kan tillåta den svåra fin- eller högkulturen att finnas och samtidigt ge plats åt populärkulturen. Det måste få finnas en lite konstig spjutspets i samhället och Akademiens roll kan vara att peka på den spjutspetsen utan att säga att det är bättre än någonting annat, säger han.
Författare och litteraturvetare
Sedan 2005 har sex nya ledamöter vunnit inträde i Svenska Akademien. Som professor i nordiska språk är Tomas Riad den ende av dem som inte är författare eller litteraturvetare. När författaren Lotta Lotass efterträdde Sten Rudholm frångicks den tradition som säger att det ska sitta en jurist på stol nummer 1. Det är alltså långt ifrån självklart att Akademien försöker ersätta Ulf Linde med en person som går i hans fotspår.
Vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december i år inträder Sara Danius i Akademien som ny ledamot på stol nummer 7. Hon är litteraturvetare och professor i estetik vid Södertörns högskola. Ett mycket bra val, enligt Ingela Lind som framhåller de gränsöverskridande kvaliteterna i Danius arbete. Både hon och John Peter Nilsson använder ordet eklektiskt när de beskriver de egenskaper som Ulf Lindes efterträdare bör ha.
- Det är viktigt att man hittar en allätare för man kör fast i olika ismer på ett väldigt tråkigt sätt. Det tror jag att man börjar komma ifrån på kontinenten och i USA och det måste vi också göra. Men jag tror inte att Akademien tänker så, utan i termer av producerade verk, säger Ingela Lind.
Enkät/Vem bör efterträda Ulf Linde och varför
Gunilla Kindstrand, chefredaktör Hälsingetidningar:
"Magnus William-Olsson. Han är en av vår tids mest betydelsefulla poeter, översättare och uttolkare, med en enastående förmåga att slå broar mellan förflutenhet och absolut nutid. Hans utforskande attityd och vitala relation till språket och litteraturen skulle tillföra akademien skarp kunskap och välbehövlig esprit."
Daniel Sandström, kulturchef Svenska Dagbladet:
"Sigrid Combüchen. Har både snille och smak. Vilket är ett annat sätt att säga att hon har en mycket säker litterär kompass."
Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter:
"Gärna en gedigen ämbetsman, till exempel Per Molander eller Johan Hirschfeldt. För att det är dags för Akademien att sluta avskärma sig från det samhällsliv som försiggår utanför skönlitteraturens domäner."
Göran Greider, chefredaktör Dala-Demokraten:
"Nina Björk. Hon är en av få kulturpersonligheter som för samman litteraturen med uttalad civilisationskritik."
Kristian Ekenberg, kulturskribent Arbetarbladet:
"Ulrika Knutson. Kritikern Ulf Linde får gärna efterträdas av en annan kritiker. Jag ser gärna någon med breda kunskaper, som skriver med stora perspektiv, och Ulrika Knutsons bildning har alltid imponerat på mig. Det jag inte vill se är en litteraturvetare med smalt intresseområde."
Lisa Irenius, kulturchef Upsala Nya Tidning:
"Karin Johannisson, professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet. Visserligen förlorar Svenska Akademien i och med Linde expertis inom konstområdet, men det saknas också en ledamot med Johannissons kunskaper inom idé- och medicinhistoria. I en tid när naturvetenskapen gör allt större anspråk på att beskriva människans beskaffenhet är det angeläget att skärskåda dess begreppsvärld och existentiella konsekvenser."
Gabriel Byström, kulturchef Göteborgs-Posten:
"Jag kan sakna att varken P O Enquist eller Sigrid Combüchen sitter i Akademien. Deras klokskap hade gjort gott. Några namn som är mer tänkbara nu är Aris Fioretos och Eva Ström. Fioretos och Ström är utomordentligt välformulerade, har den breda och djupa bildning som krävs och skulle tveklöst syresätta Akademien."
Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet:
"Lars Mikael Raattamaa, arkitekt och poet. Arkitektur är en konstform som bör få intellektuell status. Dessutom kan Akademien må bra av en släng kulturradikalt bohemeri."
Karin Olsson, kulturchef Expressen:
"Peter Cornell, författare, kritiker och professor emeritus på Konstfack. Besitter djup bildning inom såväl litteratur som konst. En sann intellektuell."