Videokonst och virkat på väggarna

GRYTLAPPAR. Grytlappar, både virkade och andra, blir konst när Anu Tuominen virvlar fram. "Materialet jag anväder är inte dyrt", säger hon.

GRYTLAPPAR. Grytlappar, både virkade och andra, blir konst när Anu Tuominen virvlar fram. "Materialet jag anväder är inte dyrt", säger hon.

Foto: Andreas Wälitalo

Kultur och Nöje2013-12-06 07:00

Det handlar bland annat om färger och om årstider när Helsingforskonstnären Anu Tuominen dukar upp sitt smörgåsbord av loppisfynd och virkade grytlappar i Kulturens hus konsthall den kommande helgen.

– Jag besöker loppmarknader i Helsingfors varje dag och nu när jag är här i Luleå ska jag försöka hinna med att gå till Röda korset, säger hon och skrattar.

Anu Touminen är en konceptkonstnär med ett spretigt, glatt och mycket färgrikt uttryckssätt. Hon använder vardagsföremål som strumpbyxor, tvålar och trattar i sitt skapande och ingen utställning är den andra lik.

– Visst har jag en tanke med mina verk men det är först när jag kommer till galleriet eller museet där jag ska ställa ut som jag börjar jobba. Det blir mycket jobb med varje utställning men det är kul.

Grytlappar

På en vägg i Konsthallen hänger tomtar, massor av tomtar. Det är grytlappar som hon fyndat på loppisar men också sådana som hon virkat själv.

Hemma i Helsingfors har Anu Touminen fyllt sitt hem, och alla andra lokaler hon har tillgång till, med begagnade prylar som hon köpt – mestadels för en spottstyver.

– Jag har mycket saker, det är mitt problem.

Besökarna kommer bland annat att kunna beskåda verk med starka färger men också med lika starka kopplingar mellan färgerna och årets årstider. För Tuominen är till exempel orange höstens färg.

– Jag tar alltid med årstider eller säsonger i mina utställningar. De fyra årstiderna är viktiga för mig. Kanske beror det på att jag kommer från Finland, säger hon.

Videokonst

I en annan del av Konsthallen håller konstnärsparet Eva Olsson och Jonas Nilsson på att rigga upp sin videokonst när Kuriren kommer på besök. Utställningen har fått namnet Grader av irritation och består av åtta verk som kräver att besökarna tillåter sig att göra stopp som är mellan en och tre minuter långa för att kunna ta till sig budskapet.

– Det underlättar om man är lite avspänd när man tittar på det vi gjort, att man har lite tålamod, säger Eva Olsson.

Konsthallspubliken har generellt sett lite svårt att ta till sig rörlig bild, menar konstnärerna. Kanske beror det på att man inte själv kan bestämma hur länge man ska betrakta ett verk.

– Ge det tid. Det är väldigt korta arbeten som vi jobbar med, säger Olsson.

Irriterande

Utställningen lägger fokus på vardagliga situationer som de flesta kan känna igen. Vem har inte haft problem med irriterande grannar som klipper gräset i tid och otid eller irriterat sig på andra som inte alls tycker att sopsortering är en prioriterad sysselsättning.

– Vi har bott i miljonprogramsområden i flera städer och det kändes viktigt att göra något från dessa miljöer, säger Jonas Nilsson.

Det finns både vardags- och samhällskritiska inslag i Olssons och Nilssons verk.

– Det pratas ju om att miljonprogrammen måste rustas upp och där finns det en hel del för politikerna att titta på, menar Eva Olsson.

Paret vill att deras konst ska få folk att tänka till och de hoppas att den lilla människan känner igen sig.

– Vi upplever att många människor lever i sina bubblor. Man måste ta in det som händer utanför fönstret och det är viktigt att visa respekt för varandra, trots att vi är olika, säger Jonas Nilsson

Utställningarna visas 7 december-12 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!