"Vi har alla ett ansvar för vad som händer"
Det är faktiskt knäpptyst i aulan. Kanske någon jacka som prasslar, en vibration från en telefon. Annars, tyst. Av någon anledning sitter killarna mer åt höger, tjejerna till vänster.
SAMARBETAR KRING BERÄTTELSE. "Krig tar allt ifrån alla för all framtid". Cathrine Parments läsning ur Heide Krönleins Flickan i Berlin fick tystnaden att lägra sig i Bokenskolans aula.
Foto: Åsa Lindstrand
Heide Krönleins bok Flickan i Berlin kom ut tidigare i höst. Den handlar om hennes uppväxt i krigets Berlin, om vad krig gör med människor. I samma veva som boken släpptes gick Sverige till val. När rösträkningen var klar kunde Sverigedemokraterna titulera sig både riksdagsparti och vågmästare. Heide Krönlein reagerade starkt på valresultatet, och kände att hon ville göra något med sin egen bok som utgångspunkt. Möter förstagångsväljare
Själv har hon knappt läst i den sedan den blev klar, och för att få till stånd ett engagerat framförande anlitade hon Cathrine Parment. Nu läser skådespelerskan ett stycke om två flyktingbarns tågresa. Barnen är Heide Krönlein och hennes bror, och den nioåriga flickan vet bara att de som reser med ett tåg, oftast reser mot döden. - Ett krig tar allting ifrån en. Det förändrar allting för alla för all framtid. Så kommer det alltid att vara, i Afghanistan, Irak, Somalia. När Heide Krönlein står i aulan på gymnasieskolan i Jokkmokk befinner hon sig faktiskt i en av de kommuner där Sverigedemokraterna fått minst stöd. Av Norrbottens kommuner finns fem stycken med på listan över de tio kommuner där stödet för partiet är svagast i hela landet. Ändå, säger Heide Krönlein, röstade 111 personer i Jokkmokk på SD. Några av dem kan finnas bland förstagångsväljarna på Bokenskolan. Men inte en gång under hela föreläsningen, eller föreställningen, nämns Sverigedemokraterna vid namn. En medveten strategi. I stället talar Heide Krönlein om och om igen om de unga männen. De som marscherade och marscherade, för en man, in i döden. Inte heller det en slump, då Sverigedemokraterna sannolikt har en stor del av sina sympatisörer bland - unga män. - Alla vi som lever i en demokrati har ett ansvar för vad som händer. Ni ska komma ihåg att ni är privilegierade. Ni har allt! Ni får gå i skolan och ni har framtiden i era händer. Ni kan bli vad som helst, president eller sjuksköterska. Därför måste vi vara aktsamma om demokratin. Den kom från antikens Grekland, men det kan gå oerhört fort från demokrati till diktatur. Hitler kallades för en sketen liten korpral. Och det var han. Men han förändrade världen och kom så småningom att orsaka 50 miljoner människors död. Demokratiska val
Och Hitler kom, understryker Cathrine Parment, till makten genom ett demokratiskt val. När hon läser avsnittet om gruppvåldtäkten på kvinnan, om hur den våldtagna till sist tystnar, inte rör sig mer och hur också männens ljud avtar samtidigt som barnen ligger skräckslagna i sandlådan, blir luften i Bokenskolans aula tung. Frågestunden som följer blir frågefattig. Men Heide Krönlein och Cathrine Parment är nöjda. - Som skådespelare blir man expert på att se hur folk reagerar och hur de lyssnar. När det börjar bli så här, säger hon och släpper ner käken och öppnar lite på munnen, då har det hänt något inom dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!