Växthus för drivande mentorskap

Allt fler unga vill bli egna företagare. Men det är en snårig bransch och svårt att klara sig när starta eget-bidraget sinat och det statliga stödet ebbat ut. Här ska Greenhouse kunna komma in.

Foto:

Kultur och Nöje2008-10-21 06:00
Antalet unga som vill starta företag är större än på länge. Sedan 2001 har antalet ansökningar till Unga Företagare ökat med 10-15 procent per år. Nuteks siffror från 2006 visar att hela 73 procent av unga vuxna uppger att de kan tänka sig att bli egenföretagare. De flesta vill arbeta med kultur, media och design. Det är på det området, de "kreativa näringarna", som Greenhouse ska förmedla kontakter mellan unga och mer erfarna företagare i Norrbotten. - Jag fick en aha-upplevelse när jag själv blev introducerad för min mentor. Tänk om jag hade haft någon att fråga redan från början, då hade jag sluppit mycket ångest och snedsteg. Jag och min mentor tog bara en bulle ett par gånger men ändå var det många bitar som jag föll på plats efter att vi träffats, säger David Lindgren som tidigare arbetat på BD Pop och med lanseringen av egna klädmärket Merde. Letar adepter
David Lindgren har precis fått klartecken att lansera sitt mentorskapsprojekt. Mentorerna är äldre och ska kunna stötta och hjälpa unga, men inte nystartade, företag. Under ungefär en månad framöver kommer David Lindgren söka intresserade unga som faktiskt driver design-, musik-, film- eller mediaföretag. - Det är dumt att inte dra nytta av all den kompetens som faktiskt finns i Norrbotten. Det är en fördel med det här länet, det är väldigt nära mellan företagen, säger Andreas Lind på Norrbottens Handelskammare, som också äger projektet. Syftet är att den unga företagaren får ta del av mentors nätverk och kan lansera sina idéer för nya, etablerade kontakter. Förändrad arbetssituation
Arbetsmarknaden för unga ser inte likadan ut som den gjorde för fem-tio år sedan. De tillfälliga anställningarna har ökat och långt fler saknar fast jobb. - Du måste ta vara på dig själv och använda ditt nätverk. Jag tror att det är mycket därför som mentorskapet har utvecklats, fler inser att det finns något att vinna på det, säger Andreas Lind. De nätverk som bara samlar ungdomar faller på eget grepp, menar han. - Vad ska de göra tillsammans? De har inga pengar till att köpa varor av varandra. De tycker förstås att det är kul att träffas men det ökar inte försäljningen, om jag ska säga det krasst, säger Andreas Lind.
The Greenhouse är ett mentorskapsprojekt som vänder sig till unga företagare verksamma i Norrbotten inom musik, film, design, media m.m. w Projektet förfogar över 550.000 per år under en treårsperiod. w Sponsorer är Norrbottens läns landsting, Länsstyrelsen, Luleå kommun, Sparbanksstiftelsen och Längmanska företagarfonden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!