Världsbokdagen bjöd på magi

Kultur och Nöje2012-04-24 06:00

Världsbokdagen kallas också Rosornas och bokens dag och har sitt ursprung i Katalonien, där man sedan början av 1900-talet firat helgonet Sankt Göran. Mannen ska enligt traditionen ge kvinnan en ros och kvinnan ska i sin tur ge mannen en bok.

I år är det Göteborg som är värd för Sveriges firande och där delas priset för bästa barn- och ungdomsbok ut i tävlingen Bokjuryn.

Olika former
Luleå uppmärksammar världsbokdagen hela veckan med olika former av litteraturseminarier.

I dag kan Luleåborna träffa författaren Åsa Larsson och på torsdag anordnas ett bokcafé. Kulturens hus firade världsbokdagen med bokspaning och föreläsning om magisk realism. Litteratur från Latinamerika till Norrlands inland presenterades och det var magin som stod i centrum.

- Magisk realism betyder att man förhöjer vardagens händelser med extraordinära inslag och skiljer sig därmed inte så mycket från fantasy utan kan ses som en undergenre till spekulativ fiktion. Enligt författaren Terry Pratchett är magisk realism en finare benämning för fantasy, säger bibliotekarien Stefan Granlund.

Presenterade romaner
Stefan Granlund och kollegan Jan Olovsson turades om att presentera romaner som Hundra år av ensamhet av nobelprisvinnaren Gabriel Garcia Marquez, Andarnas hus av Isabel Allende och den svåråtkomliga Dödsmässa av den svenske författaren Bertil Köhler.

- Skulle Bertil Köhler fortsatt, skulle han ha varit ett namn i vår litteraturhistoria, säger Jan Olovsson.

Stefan Granlund lyfter också fram begåvade författare som hamnat i skuggan av kioskvältare som Liza Marklund och Camilla Läckberg.

- De berikar mer. Ju större mångfald, desto större förståelse för verkligheten. Olika perspektiv förmedlas och man får se verkligheten från andra håll, inte bara "mainstream", säger han.

Unga vuxna lyste med sin frånvaro. Det tjugotal personer som tagit sig till Kulturens hus tredje våning bestod endast av ett par ungdomar. Stefan Granlund menar att det är så samhället ser ut i dag.

- Det finns andra, mer lättillgängliga medier, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!