Nej, den som väljer att följa med på Sofia Breimo och Stina Engmans stadsvandring kan inte förvänta sig att få en traditionell historiskt introduktion till staden. I stället ligger fokus på glömda rum, osedda platser, ouppskattade former och oberättade berättelser.
- Vi vill att publiken ska uppleva platser på ett annat sätt. Se staden i andra perspektiv, säger Sofia Breimo.
De har haft kontakt med Luleå hembygdsförening, arkitekter och folk i deras närhet som bär på berättelser om Luleå. Dessutom har de själva dammsugit staden på osedda och okända platser.
- Det är så väldigt lätt att hamna på Storgatan i Luleå. Det är som att alla vägar bär dit, säger Stina Engman.
Sju platser kommer de som väljer att följa med på stadsvandringen att få besöka med start vid ettans båthamn. Där kommer publiken, som bara kan vara fyra åt gången, att serveras frukost eller kvällsfika, beroende på vilken tid man väljer och föredrar.
- Vi började vid ettans båthamn eftersom det ligger vid vattnet. Luleå är mycket vatten, präglas av vatten, menar Stina Engman.
Efter frukosten alternativt kvällsfikat startar turen genom Luleå med Sofia och Stina som guider eller ledsagare. Till sin hjälp har de också chauffören Markus Johansson som kommer att köra deltagarna mellan de olika platserna i en husbuss från 1970-talet de just nu repar upp för ändamålet.
- Det kommer inte att gå fort. Bussen kan väl högst köra 60 kilometer i timmen, lagom fort, menar de.
Personlig upplevelse
Vandringen ska vara en personlig upplevelse. Därför inbjuds bara fyra stycken till varje tillfälle. Alla i publiken ska få frukost, egna hörlurar och kunna känna sig trygga och bekväma med att fråga under vandringens gång.
- Vi kommer att hoppa mellan olika världar och tider. Ena stunden kommer vi att befinna oss på en bakgård där publiken får uppleva ett ljudverk. Det är kompositören Lisa Stenberg som tolkat ett hus från 1800-talet som nu ska rivas. Sedan kommer de att få lyssna på minnen. Vi har träffat och spelat in ett samtal med några äldre
damer som brukar träffas och tala om gamla tider.
- Jag och Sofia kommer att bjuda på en performanceritual där vi tolkar en plats. Publiken kommer också att få uppleva staden ur ett högre perspektiv samt på en plats få en ögonbindel. Och allt kommer också att inramas av ett härligt soundtrack, säger Sofia Breimo.
Vandringarna kommer att ske klockan sju på morgonen och nio på kvällen eftersom de vill ge en föreställning innan staden vaknat eller helt gått till sängs. Just nu repeterar de och därför kan oväntade inslag i gatubilden ske redan nu även om de officiella vandringarna börjar först 18 juli.
- Vi har bara ett krav. Det är att man ska vara finklädd. Klädkoden är kavaj och de som inte har finkläder kan låna av oss, säger Stina Engman.