Välkommen till Luleå, modell 60-talet

Kultur och Nöje2006-07-22 06:00
Lyss, ni ivriga ambassadörer för denna vindpinade stad vid Bottenviken!
Hör upp, ni nyinflyttade konsulter, verksamhetsutvecklare, studenter och annat löst folk!
Här kommer fullödig information om er nya boplats. Informationen är gammal, men varför läsa nyproducerade tjusiga broschyrer när ni kan bläddra i en välkomstbok, utgiven på mitten av det glada 60-talet?
Jag öppnar boken Välkommen till Luleå och det första jag ser är en ­utomordentligt vacker svartvit bild som visar det stolta järnverket och en rad fullastade malmvagnar i förgrunden. Luleås starke man på den tiden, kommunalrådet Nils Malmgren, lyfter i förordet fram Luleås nya malmhamn och förstås de traditionellt starka varumärkena för Luleå, alltså Gammelstad, skärgården, småbåtshamnarna och handeln.
Jaså? Ni säger att Luleå av i dag inte bara är ett järnverk och en malmhamn? Så pass!
Ni menar att vi numera är en stad där tjänster och gentjänster säljs på en modern marknad. Där vi ligger i framkanten och frontlinjen och till och med är i världsklass när det gäller IT, system­utveckling och konsulting i största allmänhet. För att inte tala om att vi är centrum i Barentsregionen.
Ett järnverk ... knappast tilldragande för en modern människa, säger ni.
Som tur är finns det omoderna människor kvar, folk med känsla för våra traditionella basnäringar.
Ja, ja, brukar de som är hippa och moderna säga, ja, ja, men du vet, framtiden ligger inte där ...
En bit in i denna förnämliga bok talas också om kulturens plats i Luleå. Där nämns bland annat ABF-teaterns framgångar. Låt mig nämna, i all ödmjukhet, att undertecknad själv en tid i ungdomen vistades i ABF-teaterns stora famn. Vår teatergrupp ute på Örnäset, framförde bland annat flera av Sandro Key-Åbergs Prator på Norra Örnässkolan. Om det var för publik eller inte kommer jag inte ihåg.
Vad jag vill säga är att ni nyinflyttade ska känna er välkomna. En del av er jobbar alldeles säkert med spännande, moderna och fräna jobb. Trots det uppmanar jag er att någon gång ta en promenad upp till masugn 3 på SSAB.
Ta en bild av hela härligheten och inse att flytande järn och teknik i världklass hör ihop som ler och långhalm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!