Vägvisare till blomprakten

Så kom den då till sist, del I av praktverket Norrbottens flora som redan fanns med del II och III.

UTFLYKTSMÅL. Sandgrönnorna är ett av de botaniska utflyktsmålen. Renfanan blommar i augusti bland strandvial och strandråg.

UTFLYKTSMÅL. Sandgrönnorna är ett av de botaniska utflyktsmålen. Renfanan blommar i augusti bland strandvial och strandråg.

Foto: Thomas Öberg

Kultur och Nöje2012-12-05 06:00

Äntligen får vi säga, vi växtälskare som gärna ville ha en guide till den bästa naturen i landskapet Norrbotten. Del II kom ut i november 2010 och är en sammanställning art för art över vilka växter som påträffats i landskapet. Del III som kom ut samtidigt handlar helt och hållet om fibblor och maskrosor. Del III, som definitivt är den nördigaste, är hör och häpna slutsåld. Det finns de som vill gräva ner sig i fibblors och maskrosors värld, eller som kanske rätt och slätt vill njuta av mångfald och vackra foton. Betydligt tyngre, men också mer tillgänglig var del II med utbredningskartor, vackra foton och bra texter art för art.

Nu kom alltså till sist - den första delen - Norrbottens flora med utflyktsmålen. Ett mellanting i vikt, men kanske den mest användbara för gemene man. Låt mig säga det direkt, ingen av böckerna är någon man sätter sig och sträckläser. Och det är knappast meningen. Men det är svårt att låta bli att njuta av det överdådiga bildmaterialet med foton på både arter och miljöer. Maximalt bläddervänlig alltså. Och lockande till utfärder. Njutbar från början till slut även för den som inte trodde sig vara ett skvatt intresserad av blommor och blad.

Av de 121 botaniska utflyktsmålen finns skogar, havs-, sjö- och älvstränder, myrar och kallkällor, berg och branter, ängar och kulturmarker. Men här finns också oväntade platser som ett timmeravlägg vid Haraholmen där det växer blommor som kommit in med timmertransporter från Ryssland och Baltikum. Boken visar också vägen till järnvägsvallar, vägslänter och industrimarker. För botaniker är inte främlingsfientliga, de gillar också växter som kommit in med fågelfrö, vallfrö och ballastmassor från båtar från andra delar av jorden. Vår flora berikades till och med genom frön som kom med den tyska transittrafiken under kriget. Varje kommun i länet har sina besöksmål, väl beskrivna med vägen dit, karta, foton och gps-angivelse och lämplig artlista förstås.

Vi som redan är lite djupare intresserade av Norrbottens natur får vårt lystmäte tillfredsställt genom några inledande kapitel. Det största tillskottet är definitivt Robert Lagerbäcks lysande genomgång av landskapets geologi. Få saker tenderar att bli så knastrigt tråkiga i skrift som just geologi. Lagerbäck är ett undantag genom sin lättsamma och pedagogiska berättarteknik i kombination med ett utomordentligt bildmaterial, särskilt de klargörande flygbilderna. Denna presentation är ett välkommet tillskott till litteraturen i Norrbotten. Elegant berättar han också om hur olika växtarter samspelar med geologin.

Nytt för de flesta är att det i Norrbotten finns en mängd lösa avlagringar som inte bara härstammar från senaste isavsmältningens slut utan bildades under värmeperioder mitt i istiden och även före den sista istiden. Tidigare tankar var ju att den sista nedisningen sopade bort allt gammalt, men den konserverade faktiskt också många äldre avlagringar. En liknande populärvetenskaplig presentation har jag inte sett tidigare för Norrbottensnaturen, och man anar att det är Lagerbäcks livsverk som här kommit på pränt. I bokens inledning reder även Kjell Lundholm ut begreppet Norrbotten och gör ett svep genom landskapets kulturhistoria. Tomas Casselgren sammanfattar Norrbottens klimat. Här finns också ett kapitel om botanister i Norrbotten, där särskilt Lars Levi Laestadius lyfts fram. Bokverket är tillägnat honom och hans efterföljare.

Denna utflyktsguide till Norrbottens flora är inget mindre än ett nytt stordåd av redaktören Lennart Stenberg och ett antal ideellt arbetande botanikentusiaster. Nu har vi andra inget att skylla på om sommardagarna blir långtråkiga.

Ny bok

Norrbottens flora del I

Redaktör: Lennart Stenberg

SBF-Förlaget Uppsala, 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!