Slöjd.
- Det finns ett enormt intresse för hantverket. Och Sverige och Nordkalotten är bäst i världen på slöjdtradition, säger han.
I hettan utanför Martingården i Överkalix sitter ett antal kursdeltagare och täljer. De deltar alla i kursen Tälj för kök och trädgård under ledning av Jögge Sundqvist som just återvänt till Sverige efter en kurs i England där 3-400, företrädesvis män, täljt skedar under tre dagar under Spoonfestival.
- Slöjdtekniken bottnar i självhushållningen där man tillverkade verktyg, möbler och husgeråd med yxa och kniv utan tillgång till el och eftersom industrialismen kom senare till Sverige, speciellt norra Sverige, har kunskapen bevarats. Dessutom har Sverige inte varit delaktig i krig vilket skapat en obruten slöjdtradition som gått i arv från generation till generation samt att vi haft en statlig politik som stöttat slöjden med pengar och hemslöjdskonsulenter. Vi kan helt enkelt dela med oss av vår kunskap till länder där tekniken fallit i glömska, menar han.
Själv kommer han från en släkt med slöjdare tio generationer tillbaka. Hans far Wille Sundqvist är känd för sitt engagemang för hantverkets bevarande och blev sedermera ett namn i USA när han släppte boken Swedish carving technics .
- Pappa såg att slöjdtekniker började försvinna i takt med industrialismen och nutidens livsstil, även om mycket av traditionen bevarats i norra Sverige där självhushållningen pågick ända in på 1960-talet. Idag är det ytterst ovanligt att träffa ett barn som lärt sig använda kniv och yxa. Det var det inte för 20 år sedan.
När han själv valde slöjden före livet som musiker på 80-talet var intresset för slöjd och hantverk ganska tamt. Idag ser han ett nyvaknande intresse.
- Jag tror det handlar om flera saker. Miljömedvetenheten är en aspekt. En annan att vi i Sverige varit tillåtande inom slöjdtradtionen. Den yngre generationen har kunnat använda tekniken, materialet och traditionen ganska fritt och låtit slöjden utvecklas. I Norge har man gått andra vägen med en mycket konserverande syn på slöjd, vilket gjort att återväxten inte alls är lika stor som i Sverige.
- Så finns också den filosofiska aspekten. Engels hävdar att när vår uppgift är att producera pengar och sedan konsumera pengarna skapas en tomhet, alienation i människan. Min erfarenhet är att många som söker sig till mina kurser vittnar om att det är vilsamt att arbeta med händerna. De får ro och stillhet samtidigt som de lär sig något nytt i nära förhållande med naturen och en tradition som har rötter bakåt i tiden. Dessutom är det fysiskt ganska utmanande vilket säkert också skänker tillfredsställelse. Jag menar, sakerna de tillverkar går ju att använda och får ett värde. Eller vad är egentligen lycka?
För när Jögge Sundqvist beskriver sitt eget förhållande till det material han valt, träet, är det närmast poetiskt. Han beskriver vandringarna i skogen i jakt på träd som kan omskapas till armstöd, hyllor, skedar... Alltid med det det praktiskt funktionella som ledord.
- Att arbeta med trä är egentligen ett möte med träden som alla har individuella egenskaper. Jag kan ha skissat hemma i verkstaden på en idé till karmstol men kan hitta en helt annan form på ett träd i skogen som gör att stolen blir annorlunda än jag tänkt. Det är ett mycket unikt och speciellt arbetssätt.
Annars beskriver han sitt eget förhållningssätt till slöjden som ganska fritt inom ramen för material, tradition, folkkonst och teknik. Speciellt sedan han upptäckte sitt alter ego "Surolle" i ett samtal med sin då sju år gamla dotter.
- Det var under tid då jag hade mina tvivel, kört fast i traditionen. Mötet med "Surolle" gav mig ny inspiration, där jag började leka med de figurer min dotter hittat på. På så sätt bröt jag mig loss från traditionen och hittade min egen stil.
Stilen beskriver han som slöjdig folkkonst med mycket mönster och starka färger.
- Det intressanta med utskurna föremål är att de finns över hela världen, med arketypiska symboler som cirkeln, korset, fyrkanten och triangeln. Symboler som människor sysslat med i tusentals år. Jag menar slöjd är kosmopolitisk. Den har inga gränser, för även om jag och Nordamerikas indianer inte använder samma material och mönster kan vi lära av varandras tekniker. Därför är det tråkigt när Sverigedemokraterna använder slöjden politiskt och gör den till en svensk angelägenhet. Det är inte sant. Den svenska slöjdtradtionen på Nordkalotten har exempelvis mycket influenser från både Ryssland, Finland och Norge, liksom de baltiska staterna längre söderut.
Hans egen mission och käpphäst är snarare att slöjden ska ses som en egen konstform.
- Slöjd är inte design, inte bildkonst, inte fotografi, inte arkitektur eller bara hantverk. Slöjd är slöjd med egen tradition och teknik. En konstform, som jag ser det, bland andra.