Utvalda bland 2.200 sökande

2.200 konstnärer från hela landet sökte.
157 konstnärer valdes ut att ställa ut på årets upplaga av Liljevalchs vårsalong i Stockholm.
Två av dem, Desiree Bergström och Magnus Svensson, är verksamma i Norrbotten.

LILJEVALCHS VÅRSALONG. Konstnärerna Magnus Svensson och Desiree Bergström medverkar båda vid Liljevalchs vårsalong.

LILJEVALCHS VÅRSALONG. Konstnärerna Magnus Svensson och Desiree Bergström medverkar båda vid Liljevalchs vårsalong.

Foto: Andreas Wälitalo

Kultur och Nöje2013-02-05 06:00

- Visst betyder det något att bli utvald. Att ens konst uppmärksammas, säger Desiree Bergström.

Första gången
Båda har ateljé på Kronan området i Luleå, men ingen av dem visste att den andra blivit uttagen. Dessutom att deras verk hänger i samma rum på Liljevalchs.

- Nej, jag upptäckte det när jag var där för att hänga mitt verk, säger Desiree Bergström.

Hon har sökt till Liljevalchs några gånger tidigare. Magnus Svensson en gång tidigare. Det är alltså första gången de medverkar på vårsalongen.

- Jag är vanligtvis inte så förtjust i grupputställningar. Det finns en risk att drunkna i allt annat, den färgexplosion som ofta är på Liljevalchs. Mina tavlor är ganska ljusa och minimalistiska men jag tycker de lyckas med hängningen, säger Magnus Svensson.

Papper och tråd
Deras konstnärliga uttryck är vanligtvis mycket olika. Desiree Bergström som har sin bas i grafiken har tagit ett steg vidare. Numera arbetar hon mycket med montage, där hon blandar grafiska blad i kombination med annat material.

- Jag bygger upp bilden som en scen med många möjligheter, säger hon.

Det verk hon deltar med på Liljevalchs heter In one piece och består av hundratals ihopsydda grafikpappersbitar formade till en tre meter hög form.

- Jag har hållit på med det verket till och från i två år. Idén fick jag när jag såg den stora mängd restklipp jag hade från mina grafiska tryck. De såg ut som ord eller meningar, utan bokstäver. Ett tyst rop. Så jag började sy och tråcklade ihop koppartrycksbitarna. Då visste jag inte vad det skulle bli, men slutligen började det tala till mig - som att de ihopsydda bitarna blev till egna ord innan de slutligen sammanfogades till en gemensam rundel, cirkeln, som är en universell bild för helhet.

Geometriska former
Magnus Svensson deltar med två tavlor, Outside the spaceship, stora färgytor och geometriska former i olja.

- Tavlorna är två och ett halvt år gamla, men visst de är bra. Ganska lekfulla.

Magnus Svensson har inte funderat så mycket över betydelsen att vara uttagen. Han säger att han blivit mer sur om han inte kommit med än glädjen över att faktiskt vara en av de uttagna.

- Jag hade vernissage på en separatutställning på Galleri Lindbergs helgen innan jag åkte till Stockholm. Mitt fokus var mer på den utställningen, menar han.

De två konstnärernas arbetsprocesser skiljer sig mycket åt. Magnus Svensson är mycket trogen sin idé, tecknar och tänker ut innan vad han ska göra för att sedan fullfölja sin plan.

- Nackdelen är när man jobbat tre månader och inser att det inte blir bra, säger han.

"Spännande sommar"
Desiree Bergström jobbar egentligen precis tvärtom. Hon börjar med en idé, men är den långt ifrån trogen.

- Ofta händer något under arbetsprocessen som gör att det blir något helt annat. Jag har ju en hantverksmässig del som är ganska lugnande. Annars jobbar jag med två olika sorters tryck, dels rena grafiska tryck som ska tekniskt bra och perfekta men sedan också tryck till montage. De kan vara mer lustfyllda eftersom jag använder dem till att klippa och klistra.

Hon jobbar just nu inför två utställningar hon ska ha i sommar. En separatutställning på Galleri Grafiska Sällskapet i Stockholm samt en samlingsutställning vid den nya konsthallen i Lidköping med surrealistiska motiv.

- Det blir en spännande sommar, säger hon.

Magnus Svensson som ställt ut flitigt i länet under senaste året har inget klart just nu.

- Det jag vet är att jag nog blir kvar i Luleå och fortsätter att måla, säger han.

Vårsalongen är en jurybedömd utställning som står öppen för alla över 18 år att söka till.

Vårsalongen pågår från mitten av januari till 24 mars och inleder på så vis varje nytt konstår på Liljevalchs. Den första salongen öppnade år 1921.

Till årets vårsalong ansökte 2.200 konstnärer från hela landet. 157 konstnärer valdes ut där sammanlagt 315 verk visas.

Vårsalongen är öppen för alla konstnärliga uttryck och tekniker och en ny jury tillsätts varje år. Juryn består av personer som på olika sätt har professionell erfarenhet av andras konstnärliga verksamhet. Varje verk bedöms anonymt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!