Utmanande om ett partis framväxt

Kultur och Nöje2006-12-01 06:00
ett populistiskt partis framväxt? Hur går det till när ett "normalt" samhälle bryts ner och blir en diktatur? Sölvesborgsförfattaren Per Nilsson svarar inte på de frågorna i sin politiska ungdomsroman Svenne, men han presenterar vilka värderingar och normer som kan ligga bakom och vad de kan leda till för handlingar.
Det är både strategiskt och utmanande av honom att förlägga handlingen i sin Augustnominerade roman till Sydsverige och städer som Malmö och Landskrona. Städer med många invandrare och med Sverige­demokrater på frammarsch.
Det är Svenne, Fredrik Svensson, 18 år, som berättar och han gör det till någon vars identitet avslöjas först i slutet av boken. Han håller sig gömd i en sommarstuga på ett isolerat område och vi får veta redan från början att en katastrof har inträffat. Men Svenne har ingenting med det att göra. Han har bara gjort som han blivit tillsagd.

topp redan från början. Vi får veta att Svenne är på flykt undan polisen, och kanske också militären, och att allt han fått med sig är den laptop som tillhört Nils Dackeman, grundaren av partiet Rättvist Sverige, det parti som Svenne, sig själv ovetande, varit med om att bygga upp. I datorn hoppas han nu hitta bevis på sin egen oskuld till det inträffade: vågen av våldsdåd, mord och bombattentat som drabbat Sverige.
Successivt får vi lära känna Nils Dackeman, en medelålders karismatisk man som lever tillsammans med den mycket yngre Sonya från Somalia. Han söker upp Svenne när denna blivit knivstucken av ett gäng invandrarkillar. Nils behöver en kille som Svenne som nappar och får en behaglig tillvaro. Han rensar ogräs på Nils slottsliknande gods och får bra betalt för att läsa och samtala. För Fredrik är det bara ett schysst sommarjobb, han förstår inte Nils avsikt: att träna honom för uppgiften som partisekretare för sitt parti. Och när det hela tar fart syns snart Svenne lika ofta i media som Dackeman.
osmidig Glistrup. Han är påläst och använder sig av djupt förankrade tendenser hos medborgarna: folkhemstanken, könens jämställdhet, samma rätt åt alla. Nilsson låter honom hämta bränsle ur Per Albin Hanssons "Folkhemstal" och han får blanda vänsterargument med mer liberala: USA och EU ska inte bestämma i Sverige och Sverige ska inte ta emot fler invandrare än att de kan få ett värdigt liv. Och opinionssiffrorna stiger. Snart är Rättvist Sverige det näst största partiet.
Men terrorn tilltar också och det hela går helt över styr. På vilket sätt ska inte avslöjas här.
Det som händer i romanen är skruvat och konsekvenserna av missnöjespartiets framgång uppförstorade. Men politikern Dackeman, sympatisk och undanglidande på samma gång, är tillräckligt komplex för att vara trovärdig.
Det går alltså bra att hålla upp Per Nilssons skildring av en populistisk rörelses framväxt som en spegel för oss, där vi ser våra egna fördomar och rädslor avslöjade.
Per Nilsson
Svenne
Rabén & Sjögren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!