Urfolk finner kraft hos varandra

Ett par hundra delegater, massor med volontärer, journalister och besökare möttes under helgen till urfolkskonferensen Indigenous Terra Madre i Jokkmokk.

Ett par hundra delegater, massor med volontärer, journalister och besökare möttes under helgen till urfolkskonferensen Indigenous Terra Madre i Jokkmokk.

Foto: Tor Lundberg

Kultur och Nöje2011-06-20 06:00

Världen kom till Jokkmokk när Slow Food Sápmi under helgen arrangerade urfolkskonferensen Indigenous Terra Madre. Ett par hundra delegater träffades för att knyta kontakter och utbyta erfarenheter. En smärtsamt gedigen erfarenhet som alla urfolk delar är den av att vara koloniserad. Ordföranden för Slow Food Sápmi, Ol-Johan Sikku, konstaterade att kolonisation inte bara handlar om att någon annan har tagit kontroll över ens land och vatten, utan också över ens tankar och kunskap.

-  Målet sedan man tagit vårt land, är att vi också ska tänka som den vite mannen. Men, man kan också dekolonisera. Vi kan återta vårt tankesätt och våra traditioner. Det har vi börjat göra och i dag värderar vi återigen vår egen kunskap.

Workshops
För att understryka viljan till dekolonisering hade arrangörerna också valt att förlägga konferensen till Dálvvadis, i närheten av jokkmokkssamernas gamla vinterviste. Där hölls seminarier, möten och workshops i tältkåtor i olika storlekar. De fyrkantiga Folkets hus-lokalerna fick stå tomma den här gången.

-  Vi ska kunna sitta så att vi kan se varandra i ögonen. En annan sak är att vi inte använder svenska, utan vi använder samiska.

Försörjning i fokus
Ungefär 300 miljoner människor i världen beräknas tillhöra urfolk. En avgörande del i urfolkskulturerna är försörjningen, vad den faktiska och praktiska överlevnaden grundar sig i. För samerna har det traditionellt handlat om renskötsel, jakt och fiske. Utan en livskraftig renskötsel skulle en för den samiska kulturen vital del försvinna. På liknande sätt är det hos andra urfolk, vare sig de är boskapsskötare, risodlare eller jägare. Därför är det under en urfolkskonferens också fullständigt självklart att tala om relationen mellan människa och natur.

-  Många regeringar ser inte oss urfolk som riktiga människor, för vi lever inte med profiten som utgångspunkt, sade Issa Nyaphaga från Kamerun.

Relation till naturen
Tedese Wolde från Etiopien var inne på samma linje:

-  Det handlar om en inställning som inte grundar sig i marknaden. Om du tillhör ett urfolk skapar du en relation till naturen. Du bulldozrar den inte, för du ser inte dig själv som herre över den.

Den uttryckliga förhoppningen hos delegaterna var att Terra Madre, som var den första konferensen i sitt slag, blir en återkommande händelse och att urfolken blir starkare när de kan agera gemensamt.

-  Har du ett problem kan du inte få hjälp om ingen vet att du har problemet. Jag tror att nätverk är mycket viktiga. Det är när människor förs samman som det kan ske en förändring, menar Issa Nyaphaga.

Fotnot: Slow food är en global rörelse som började som en protest mot fast food, och som i grunden handlar om hur våra livsmedel tas om hand från råvara till färdig produkt. Tanken är att man ska vara god, ren och rättvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!