Uppror mot det effektiva samhället
Konstnären och filmaren Jona Elfdahl porträtterar dvärgar och handikappade som vår tids paria, som dem ingen vill ta i ens med tång.
LÄMNAT SAMHÄLLET. Paria handlar om Adryan som har en svår muskelsjukdom och som själv valt att gå i exil i sin lägenhet. FOTO: UR FILMEN PARIA
Foto: Ur filmen "Paria"
Under åtta år besökte Jona Elfdahl Adryan Lindén. Resultatet blev Paria, en stark och närgången kortfilm där åskådaren möter en man, svårt angripen av en ärftlig muskelsjukdom. Blivande föräldrar med sjukdomen i släkten kan i godhetens namn få fostret testat. Allt för att ett sjukt barn ska slippa födas, slippa lida. Men det där läser jag mig till på Socialstyrelsens hemsida först senare. På ett plan ställer filmen föräldrars rätt till fosterdiagnostik mot handikappades, exempelvis mongoloidas, rätt att leva. Men när filmen visades på Filmhuset i början av sommaren handlade den animerade diskussionen efteråt framför allt om varför filmdebatten så ofta stannar kvar i samtal om konstruktion i stället för om innehåll, berättar Jona Elfdahl. - Varför görs det så få filmer som kan hjälpa människor att bearbeta sina liv? Vi behöver filmer om det som verkligen angår oss. Paria är en film som man verkligen kan arbeta med, den är ett bruksföremål, ett virus. Den angriper vår rädsla för svaghet, vår strävan efter det friska, goda och perfekta. Skrev manus tillsammans
Medan Jona Elfdahl kommit och gått har Adryan stannat kvar i lägenhet, i sin självvalda exil. Manus skrev de tillsammans. Jona Elfdahl hade sina syften och Adryan sina. I en bitvis ursinnig monolog förmedlar Adryan sina insikter om människans grundvillkor. Åskådaren får varken veta vad han heter eller vilken sjukdom han har, däremot hur han ser på offer och lidande, varför han förklarar krig mot världen utanför. - Hans situation i sig är politik. Man vill inte ha honom. Utanför är fiendeland, jag tillhörde ju också fienden först. Adryan har blivit tvungen att från grunden tänka igenom varför vår kultur vill ha bort honom. För egen del har Jona Elfdahl, genom mötet med Adryan, lärt sig att se sin reumatism som en gåva. Värken har blivit en inre kompass som styr koncentrationen mot det viktiga. Med synliga handikapp är det svårare. Omgivningen blir skrämd, tror han. Det är ingen slump att onda filmfigurer som Darth Vader liksom många dataspelsmonster är krymplingar. - Det finns en rädsla för att närma sig de här människorna, jag tror inte det är för att de kostar pengar som man vill ha bort dem. De påminner oss om att även vi behöver hjälp, om vårt maktlösa förfall mot lidande och död. Och det vill vi inte veta av. Hur kan man tycka att bara Adryan är handikappad när stora delar av det så kallade normala Stockholm går på olika preparat mot smärta och sorg, undrar Jona Elfdahl retoriskt. Ytterst ser han sitt konstprojekt som ett uppror mot det effektiva samhället där alla förväntas åka med ett leende till jobbet - På djupet handlar det om att vi är ängsliga för att inte passa in, det är en ängslighet som finns i systemet, hos nästan alla. Fotnot: Tidigare artiklar: 1 juli om Öyvind Fahlström och Maja Lundgren, 7 juli.
Född: 1977. Familj: Konstnären Elin-Maria Johansson och två barn. Bor: Utanför Stockholmsförorten Skarpnäck. Hemsida: www.jonaelfdahl.com. Bra provokatör: Andy Kaufman. Dålig provokatör: "De som inte vill någonting, som bara vill överrösta varandra eller fylla ut tystnaden." Filmer: Paria, (2008). En kortare version finns utlagd på www.youtube.com. Sibyllan, (2008), en fiktiv berättelse som utgår från tematiken i Paria, en konstfilm om några udda existenser i en egen surrealistisk värld. Performance: När Irak-kriget bröt ut satte Jona Elfdahl och skådespelaren Ulf Rönnerstrand på sig Preem-kostymer. I centrala Göteborg delade de ut gratis korv och presentkort. En iscensatt korvfest för att fira kriget å oljebolagets vägnar. Gör just nu: Skriver manus till sin första långfilm: "Den handlar om en tolvårig flicka som gör sig själv handikappad, som lobotomerar sig själv för att hon inte vill växa upp och bli en vanlig medborgare."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!