Unikt samarbete mellan scen och scenskola
För teaterchefen Erik Kiviniemi innebär säsongen en slutspurt, till våren avgår han efter fem år på posten. Nu ikläder han sig också rollen som regissör av den brittiske dramatikern Martin McDonaghs Krymplingen på Inishmaan, en pjäs han tidigare satt upp på Teaterhögskolan i Luleå.
- Pjäsen klassas som en komedi och innehåller mycket dramatik. Handlingen utspelas på en liten irländsk ö, där alla vet allt om alla och där Jantelagen är stark. Det hela handlar om drömmar och om att våga förverkliga dem, en prestation i ett litet slutet samhälle, säger Erik Kiviniemi.
Krymplingen på Inishmaan spelas hela hösten, både på turné och på Teaterhusets stora scen och innehåller ett myller av karaktärer. Dessutom en hel del musik, specialkomponerad av Martin Sundbom, som här är både skådespelare och en del av musikensemblen.
- Man brukar tala om att McDonaghs går i dramatikern Synges fotspår och det finns vissa likheter med hans Hjälten på den gröna ön, säger Erik Kiviniemi.
Ser många fördelar
För första gången sedan Teaterhögskolan etablerades i Luleå genomförs också ett samarbete kring två pjäser för barn och ungdomar.
- Vi har arbetat hårt för att få det här att fungera med skolans kursplaner och kravet från universitetet, säger Teaterhögskolans rektor Maria Weisby, som regisserar Christina Gottfridssons ungdomspjäs Ett hjärtslag bort.
Skådespelare är några av hennes tredjeårselever, men också Norrbottensteaterns Karin Paulin och Mikael Odhag.
Maria Weisby ser många fördelar med samarbetet.
- Det här blir en unik process för våra studenter genom att de får fördjupade kunskaper om hela teaterarbetet, utöver det teknikarbete som vi bedriver på skolan. Dessutom är det ett utmärkt sätt att lära sig spela barn- och ungdomspjäser. Det kan man nämligen inte lära sig utan en publik.
För att få det hela att passa ihop med kursplanerna, bedrivs just nu undervisningen parallellt med repetitionsarbetet.
- Från teaterns sida hoppas vi på att kunna fortsätta att arbeta enligt den här modellen, om inte permanent, så åtminstone kontinuerligt, säger Erik Kiviniemi.
På en annan scen i huset repeterar regissören Olle Thörnqvist Moni Nilsson Brännströms Salmiak och Spocke med en annan grupp teaterhögskoleelever enligt samma modell. På turné spelas båda pjäserna i Norrbottensteaterns mobila rum.
Låtsaskamrat
Ett hjärtslag bort handlar om tonårsliv och om vänskap som sätts på prov och vänder sig framför allt till högstadiet och gymnasiet. Salmiak och Spocke vänder sig till de mindre barnen med sin berättelse om pojken Salmiak som får en låtsaskamrat i Spocke från landet Bredvid ungefär.
Olle Thörnqvist har lång erfarenhet av barnteater, alltsedan åren med Skottes musikteater. Sedan många år tillbaka arbetar han som regissör och på Norrbottensteatern satte han senast upp Rasmus Lindbergs Ljusets hastighet.
Redan på fredag gör författaren Per Nilsson debut som dramatiker i pjäsen Svenne, som bygger på hans Augustprisade bok med samma namn. En monolog som spelas av Johan Rönneholm.
Den produktionen erbjuds gratis till alla gymnasieskolor, efter att Norrbottensteatern valt att lägga momspengarna som staten betalade tillbaka på föreställningen.
De andra skolpjäserna har det inte lika lätt, trots att arrangörerna erbjuds föreställningarna till låg kostnad.
- Enligt Riksteaterföreningen får 23 procent av alla barn i Norrbotten varje år se en teaterföreställning. Motsvarande siffra i Västerbotten är 86 procent, säger Marika Hansson, informatör på Norrbottensteatern, som tycker att det finns all anledning att börja kämpa för barn- och ungdomsteatern.
Några gamla bekanta för teaterpubliken gör också ett gästspel på Norrbottensteatern under hösten. Anna Azcárate, numera frilansande skådespelare, dramatiker och regissör, återvänder till sin gamla arbetsplats tillsammans med tidigare kollegan Lars Paulin - även han frilans - och musikern Robert Ek med sin egen föreställning Scenario.
Föreställningen är något så ovanligt som ett resultat av en beställning från Norrbottens energikontor och spelades för första gången i våras.
Självklart handlar det om miljön, men nerkokt till begripligt vardagsresonemang om den oro vi alla delar inför framtiden i en föreställning genomsyrad av musik.
- Jag blev väldigt förvånad när de ringde från energimyndigheten, tänkte att ämnet var för stort. Men så insåg jag att det ju handlar om oss alla och tillsammans byggde vi föreställningen, säger Anna Azcárate.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!