På Norrbottensteatern invigs i dag en tvådagarsfestival med nyskrivna verk spelade av ungdomar.
- Det är första året i Sverige men det finns en brittisk förlaga som heter Connections och man har även kört konceptet i Norge. Tanken är att vi ska köra vartannat år, säger Åsa Lundmark, teaterkonsulent i Norrbotten.
Författarna Emma Broström, Stefan Lindberg, Åsa Lindholm, Dennis Magnusson, Mirja Unge och Moira Buffini har på uppdrag av Riksteatern skrivit pjäserna som ingår i satsningen.
- Ensemblen får fem uppspel av pjäsen gratis, det kostar inget i upphovsrätt. Ensemblerna har träffat dramatikerna, diskuterat pjäserna och sedan haft fria händer. Och det märks att det är proffsdramatik, man brukar annars ofta se ungdomsensembler spela sina egna texter, säger Åsa Lundmark.
Nationell festival
Fem regionala teaterfestivaler arrangeras runtom i Sverige. Från varje festival utser en jury en eller ett par föreställningar som går vidare till en nationell teaterfestival i Stockholm 18-20 maj.
- Jämfört med övriga Sverige så har Norrbottensteatern tagit mest ansvar. Grupperna som deltar har varit här och haft workshops med skådespelare, tittat på scenen gått igenom rekvisitaförrådet. Vi för en dialog om hur ska vi få det att bli större och bättre. Norrbottensteatern ligger långt framme i den diskussionen. För att Länk ska få det genomslag projektet förtjänar måste vi även stärka ungdomsverksamheten på andra håll. Det handlar inte enbart om att skriva pjäser utan ska ses som en länk i ett större system, säger Åsa Lundmark.
Fyra uppsättningar
Redan nu håller Riksteatern på att ragga dramatiker till Länk 2014.
- Det blir ett nytt pjässläpp om ett år ungefär. Det här är en stor utmaning för en dramatiker. Vad jag har fattat så är det flera författare som säger "fråga mig, fråga mig".
I Luleå spelas under helgen två versioner av Moira Buffinis En Vampyrberättelse: av tredjeårselever från teaterprogrammet vid Midgårdskolan i Umeå respektive Anderstorpsskolan i Skellefteå. Dessutom spelas Emma Broströms pjäs Allt som lever här dör av tredjeårselever från Viktor Rydbergsgymnasiet i Stockholm samt Stefan Lindbergs Det som en gång var fet jävla äng av ungdomar Teaterföreningen Bröt i Kalix.
Den sistnämnda är regisserad av Conny Lindgren. Kalixungdomarna utgör den enda norrbottniska ensemblen i årets uppställning.
- Det var egentligen efter påstötningar från Norrbottensteatern som vi hakade på. Det är ett väldigt intressant projekt som ger ungdomarna minnen för livet. De får möjlighet att jobba i närheten av proffs, säger Conny Lindgren.
Att Brötgänget valde just Stefan Lindbergs pjäs, som handlar om en grupp gymnasieelever som går vilse i skogen och i sig själva, har flera orsaker.
- Dels var det så många som elva roller och dels är den ungdomlig, snabb och riktigt rolig. I många ungdomsmanus som jag har läst har jag saknat den där ungdomliga tankegången och sättet att fundera. Stefan Lindberg slog huvudet på spiken, säger Conny Lindgren.
Vilken av pjäserna som går vidare till festivalen i Stockholm avgörs i början av nästa vecka.