Undergroundkulturen växer i Mjölkuddsbergets tunnlar

När Föreningsgatan 7 stängde befarade många att gräsrotskulturen skulle dö. Nu växer den bredare och djupare – underground.

Föreningen Berget har startat verksamhet i Mjölkuddsberget. På bilden syns Nore Strandberg, Josef Esberg, Jonathan Kling, Anton Bjuhr och Mark Lainio.

Föreningen Berget har startat verksamhet i Mjölkuddsberget. På bilden syns Nore Strandberg, Josef Esberg, Jonathan Kling, Anton Bjuhr och Mark Lainio.

Foto: Magnus Tosser

Kultur och Nöje2021-06-24 19:00

I oktober stängde Föreningsgatan 7 på Lövskatan, platsen som ansågs vara hemmet för den sista levande undergroundscenen i Luleå. Men gräsrötterna har vuxit stark under ytan.

Vi har tidigare berättat att föreningens punkfalang hittat ett nytt hem på Yttervikens industriområde, och inte långt därifrån har hiphopen slagit rot under jorden. Sedan december har delar av FG7:s aktiva arbetat med att skaffa ett nytt hem i Mjölkuddsberget. 

När verksamheten på Lövskatan lades ner skapades ett behov av en ny musikstudio och när föreningsmedlemmarna upptäckte bergets tomrum växte planerna.

– När vi såg hela potentialen tänkte vi att det inte behöver vara så svårt. Vi har andra aktiviteter som vi kan få in i de här rummen och det är ett bra läge. Vi har inte något fokus på att expandera, vi vill bara ha ett ställe där vi kan ha en mötesplats och där våra vänner kan komma och dela vår passion, berättar Mark Lainio.

undefined
Mark Lainio, Nore Strandberg, Anton Bjuhr, Jonathan Kling och Josef Esberg hoppas kunna erbjuda ett starkt föreningsliv när pandemin släppt greppet om världen.

Den militära anläggningen, som stod klar på 1950-talet, ägs av en privatperson och har de senaste åren bland annat huserat studentfester.

Nu kommer några av de tidigare oanvända delarna bli till musikstudio, botanikrum, dans- och yoga-studio och bibliotek. Här jobbar en luftavfuktare konstant och varje vecka träffas föreningsmedlemmar för att städa och fixa i berget.

– Det har varit mögel på i princip alla ytor, så vi har varit tvungna att svabba med klor överallt, det tog mest tid i början, berättar Nore Strandberg.

Anton Bjuhr fyller i:

– Vi har till och med moppat taket i varje rum – två gånger.

undefined
Nore Strandberg och Anton Bjuhr vandrar bland tidigare oanvända tunnlar, där militären tidigare haft en anläggning.
undefined
En bit in i Mjölkuddsbergets tunnlar har en ny undergroundrörelse börjat växa fram.

Studiecirklar inom litteratur kommer att arrangeras av Anton Bjuhr, som planerar att bygga upp ett bibliotek med bland annat heliga skrifter som "Solomons testamente". 

– När corona försvunnit har vi förhoppningsvis fått igång föreningen så mycket att vi står här när alla kommer ut och vill börja göra saker, säger han. 

Nore Strandberg och Jonathan Kling kommer främst spendera tid i musikstudion för att skapa framtidens hiphop-låtar.

– Kulturen i Luleå har inte varit bra, det har inte funnits mycket pengar till sådant. Det är inte jättelätt att hitta ett ställe där du får vara i studion och växa som artist i Luleå, du måste känna någon och få in en fot i en cirkel på något sätt. Det här är ett startsteg innan det börjar rulla, säger Kling.

Strandberg:

– Jag har hängt mycket på Evelyn-studion tidigare. Men nu har jag mest suttit hemma och gjort musik så jag är taggad på att den här ska komma igång så att man kan hänga med polarna och göra musik.

undefined
"Det var lite stressigt att få ut alla prylar från FG7. Det var så mycket saker, vi kände att vi kan inte slänga allt det här", berättar Mark Lainio (i mitten). Här tillsammans med Jonathan Kling och Nore Strandberg.

Studiecirklarna riktar sig till målgruppen 13–27 år och föreningen, som inte helt orimligt döpts till Berget, hoppas kunna höja ambitionsnivån jämfört med tiden på Lövskatan.

– Det var väldigt najs på FG7 och jag har varit på hur många evenemang där som helst genom åren. Det har alltid funnits mycket energi och folk från hela Sverige som kommit. Men i studion var det inte jättestrukturerat, här känns det mer säkert, säger Jonathan Kling.

Mark Lainio var ordförande på Föreningsgatan 7 och är kassör när den nya föreningen ska styra vidare i mörkare lokaler men mot en ljusare framtid.

– Det gick inte riktigt att tvätta bort de där ränderna från tapeterna – så vi gör det här i stället. Vi har det drogfritt och visst kommer det ske evenemang och event där vi satsar på att öka vår kulturella nivå. Vi kommer bilda oss, dela gemenskap och passion – det ska komma i fokus i stället för festandet.

undefined
Nore Strandberg, Jonathan Kling, Mark Lainio och Anton Bjuhr.
Mjölkuddsberget

Under de sista åren av det andra världskriget startade arbetet med att bygga fortet på Mjölkuddsberget. Kriget var för länge sedan slut innan den militära anläggningen stod färdig på 1950-talet.

Skyttevärnen på bergets topp skulle skydda malmhamnen i Luleå. I det urgröpta berget skapades plats för en stridsledningscentral, en fullt utrustad radiostudio, en telefonväxel och flera logement bland annat.

Sedan 2001 är Mjölkuddsfortet i privat ägo.

Karta: Mjölkuddsberget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!