Två människor blir till en

SAMMET OCH FILT. Catti Brandelius har mest jobbat som performanceartist förut men på utställningen som nu visas på Galleri Syster i Luleå visar hon några textila verk i sammet och filt. "Jag gillar att jobba med någonting konkret, något som man får använda händerna till. Bonaden ska illustrera hennes egen 40-årskris.

SAMMET OCH FILT. Catti Brandelius har mest jobbat som performanceartist förut men på utställningen som nu visas på Galleri Syster i Luleå visar hon några textila verk i sammet och filt. "Jag gillar att jobba med någonting konkret, något som man får använda händerna till. Bonaden ska illustrera hennes egen 40-årskris.

Foto: Andreas Wälitalo

Kultur och Nöje2013-12-07 07:00

Människor stil intresserar Catti Brandelius så till den milda grad att hon valt att göra en utställning där hon lyfter fram dem som helt saknar egen stil, eller i alla fall kopierar någon annans.

– Alla människor är utklädda. Vi spelar en roll hela tiden. Varje dag tar vi på oss vår stil och kör våra repliker, fast vi är oss själva, säger hon.

Konstnären och artisten Catti Brandelius är fascinerad av tv-program där man "gör om" människor, trots att stilen de har innan omgörningen är både praktisk och passar dem utseendemässigt.

– De här programmen är intressanta och kul men jag tycker oftast att de som medverkar ser bättre ut innan.

Fem års foton

Under fem års tid har Brandelius fotograferat människor på olika platser i Sverige och utomlands. Det började med att hon träffade två medelålders tvillingsystrar i Oberhausen i Tyskland som bar likadana ljusblå kläder, skor och väskor.

Helt plötsligt träffade hon på dem överallt, de tvillingklädda paren, och blev så begeistrad att hon började fotografera dem. Det kunde till exempel vara arbetskamrater, kompisar eller kärlekspar. Även djur har sin plats i utställningen.

– Vad visar man genom att klä sig likadant? En tillhörighet? Hur går det till när man börjar? Sker det plötsligt eller blir man mer lika varandra med tiden?

Catti Brandelius tror att det handlar om att visa att man hör ihop men också om att skilja sig från andra.

Alter egon

Catti Brandelius älskar att ikläda sig olika roller, att förvandlas till specifika figurer som hon själv skapat och styr över och som har egenskaper som hon själv saknar. I garderoben finns exempelvis alter egot Miss Universum, en slags allsmäktig skönhetsdrottning och läraren Profesora, ett helt feministuppror.

– Min egen persons kostym kändes för trång. Jag började med att göra Miss Universum. Hon var lite tuffare än jag själv är.

Brandelius tror att vi lär oss att förstå oss själva när vi tittar på andra människor.

– Om man är medveten om det här kan man förändra sig själv eller i alla fall förstå sig själv.

Hans stil

För att själv utsätta sig för den här sortens extrem tvåsamhet valde hon själv valt att klä sig som sin pojkvän, i alla fall för att kunna föreviga händelsen i ett fotografi.

– Jag körde hans stil helt och hållet. Det är ju ett sätt att komma nära någon, säger hon.

Pojkvännen Magnus Svensson deltog också i fredagens vernissage som en del av en musikperformance.

– Vi ska båda vara Magnus Svensson och framföra en kärlekslåt som handlar om vårt förhållande.

Fängslar

Tvåsamhetens sidor fängslar Catti Brandelius och hon undrar hur hårt ett par egentligen ska vara hoplimmade.

– Man kan ju förlora sig själv i ett förhållande, fastna i olika roller. Det här är mitt sätt att ifrågasätta det.

Utställningen visas på Galleri Syster i Luleå till och med den 11 januari.

FAKTA | CATTI BRANDELIUS

Heter egentligen: Mari Catrin Brandelius.

Född: Den 1 maj 1971.

Uppvuxen i: Gävle. Bosatt i Bredäng, Stockholm.

Yrke: Artist och konstnär, framförallt känd för sitt alter ego Miss Universum.

Utbildning: Mellan 1997 och 2000 gick hon på Konstfack i Stockholm.

Annat: Varit krönikör i Flipper (radioprogram) i Sveriges Radio P3 och Arbetarbladet. Har också medverkat som fredagskrönikör i Svenska Dagbladet och krönikör i Ordfront Magasin. Var med och bildade musikgruppen Doktor Kosmos 1991 som hon lämnade 2001. Sommarpratare i P 1 2001.

Källa: WIKIPEDIA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!