- Förhoppningen är att öka kunskapen, säger Tobias Lundeqvist, projektledare.
I Norrbottensteaterns stadgar står det att teatern ska värna minoriteters rättigheter, motverka rasism, fördomar och intolerans samt förbättra samhällsmiljön.
- Förbättra samhällsmiljön kan också vara ett gott skratt, men nu sökte och fick teatern extra medel från svenska postkodlotteriets kulturstiftelse vilket möjliggjorde detta projekt.
Fem kommuner
Turnén heter Norrbotten - för vem? och har sitt ursprung i fjolårets uppsättning När vinterns stjärnor lyser här och görs i samarbete med Rättighetscentrum Norrbotten och Studieförbundet Sensus.
Konkret innebär turnén att de kommer att besöka Boden, Arvidsjaur, Överkalix, Pajala och Luleå under två dagar med två teman. Dag 1 kommer att kretsa kring frågor om förtryck utifrån rasism, etnicitet och religion. Dessutom bjuds på teaterföreställningen Efverman på slak lina - en rolig kväll om kvinnohat av och med skådespelaren Annalena Efverman.
Dag 2 ligger fokus på förtryck utifrån kön, sexuell läggning och könsidentitet.
- Det kommer inte att vara exakt samma föreläsare på samma ort och vi vänder oss också till olika målgrupper. Det kan vara gymnasieungdomar, ideellt verksamma, kommunanställda och idrottsledare, säger Tobias Lundeqvist.
Föreläsarna spänner också över ett vitt fält. Mattias Gardell kommer att föreläsa om islamofobi, Edna Eriksson om identitet och Magnus Sjögren, organisationen Män för jämställdhet om mäns våld mot kvinnor för att nämna några.
Väckarklocka
- Givetvis hoppas jag att Norrbotten - för vem? kan fungera som en väckarklocka för någon, ge redan frälsta vatten på sin kvarn och göra dem mer aktiva. Kanske kan till och med en cementerad uppfattning hos någon kompliceras. Världen förändras inte på grund av en föreläsning eller teaterföreställning, men kunskap måste alltid vidarebefodras och ökad kunskap är alltid rätt i tiden, menar Tobias Lundeqvist.
Turnén inleds den 16 oktober i Överkalix och avslutas den 13 november i Pajala.