Tryffeldoftande svamprisotto

Ja, varför inte förgylla vardagen med riktig finmat? Som dessutom inte alls är svår att få till.

Fest till vardags! Risotto, godare än det mesta.

Fest till vardags! Risotto, godare än det mesta.

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2016-04-26 14:10

MIDDAG

4 portioner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2,5 dl arborioris

2 dl vitt vin (alternativt matlagningsvin)

1 tärning grönsaksbuljong

10-15 champinjoner, eller annan svamp

1 ask körsbärstomater

1 kruka persilja

1 tärning grönsaksbuljong

ca 1 liter vatten

olivolja till stekning

100 g parmesanost

svartpeppar

Koka upp vattnet i en vattenkokare, se till att det hålls hett. Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter. Fräs lök och vitlök hastigt, det ska inte ta färg! Slå på lite mer olja och tillsätt riset. Låt steka en stund tills kornen blir lite genomskinliga. Smula i buljongtärningen. Slå på lite vatten och rör i risotton som får puttra på spisen. Se till att vattnet är tillräckligt varmt, kokningen ska inte stanna av! När det börjar bli torrt slår du på mer vatten och fortsätter röra. Efter cirka 10 minuter, tillsätt finhackad svamp och tomater. Upprepa proceduren med vattnet tills riset är nästan mjukt, med en något hård "kärna". Låt inte det sista av vätskan koka in helt, risotton ska vara krämig. Smaka av med svartpeppar. Riv i parmesanost. Hacka persiljan fint och strö över innan servering.

Samklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!