Själv jämför Jan Troell Persbrandts skådespeleri i filmen med en klassisk svensk rollprestation: Max von Sydow som Karl-Oskar i Utvandrarna.
– Både Persbrandt och Maria Heiskanen (i titelrollen) har varit underbara med en total autencitet. Det har varit fint att jobba med dem, precis som med Max och Liv Ullmann i Utvandrarna och Nybyggarna. Rollerna påminner om varandra; starka kvinnor och svaga män – även om Karl-Oskar kanske inte var lika svag som Sigge i Maria Larsson, säger Troell.
Regissören presenterade sin film, som har premiär den 26 september, på det pågående branschevenemanget Malmö filmdagar. På onsdagen reste han vidare till Toronto där filmen ska visas på festivalen.
Ingen Cannespremiär
Det var länge tal om att den skulle ha haft premiär i Cannes i våras, men Troell är inte besviken:
– Cannes är ju den festival som uppmärksammas mest, men det är roligare att åka till Toronto. Den är ingen tävlingsfestival, och det är skönt att slippa det där bjäfset med spekulationer om vem som ska vinna, säger Troell som varit Oscarsnominerad tre gånger men aldrig vunnit.
– Det andra året hade jag fem Oscarsnomineringar för Utvandrarna/Nybyggarna. Före ceremonin kom alla och bockade och bugade, men när det bara blev nitlotter vågade de inte ens se mig i ögonen efteråt.
Tung rollista
Maria Larssons eviga ögonblick har en rollista tung som ett helt svenskt filmår – Jesper Christensen, Ghita Nørby, Ann Petrén, Maria Lundquist, Hasse Alfredson och Maria Kulle är bara några namn.
Filmen har dessutom stark verklighetsbakgrund. Den utspelas vid 1900-talets början och handlar om en släkting till Troells fru och samarbetspartner Agneta Ulfsäter-Troell. Arbetarkvinnan Maria Larsson vann en gång en kamera på lotteri och använde den till att fotografera det hon såg omkring sig i arbetarkvarteren i Göteborg. (I filmen är handlingen flyttad till Malmö).
– Jag känner igen mig i Maria. Att få uppleva undret i mörkret när bilden träder fram. Jag tog mina första fotografier 1945 och framkallade dem i garderoben hemma. För mig var det början på ett nytt liv, säger Troell.
– Jag tycker synd om dem som växer upp i dag, den digitala generationen som inte får uppleva det undret, som missar den där förväntan som betyder så mycket. Å andra sidan är det väl ett annat slags under att ettor och nollor kan förvandlas till bilder.
Älskad utomlands
Jan Troell är ett av mycket få svenska regissörsnamn som fortfarande möts av stor respekt i filmkretsar utomlands. Han närmar sig de åttio men säger att han har åtminstone en spelfilm kvar att göra:
– Jag har börjat jobba på ett manus. Det är också en historisk film, men den ligger inte lika långt bak i tiden. Den blandar fakta och fiktion igen – jag vet inte varför jag nästan alltid hamnar i det. Kanske kan jag börja spela in om ett år ungefär.
Troell gör ny långfilm
Snart kommer hans storfilm Maria Larssons eviga ögonblick. Men regilegendaren Jan Troell, 77, har minst en film kvar att göra.Mikael Persbrandt, den manlige huvudrollsinnehavaren i Maria Larssons eviga ögonblick, kallar honom ”Mästaren”.
REGI. Jan Troell instruerar huvudrollsinnehavarna Mikael Persbrandt och Maria Heiskanen.
Foto: Nille Leander
Fakta/Jan Troells filmer i urval
Stad 1960
Här har du ditt liv 1966
Ole dole doff 1968
Utvandrarna 1971
Nybyggarna 1972
Zandy’s Bride 1974
Nålsögat (En film om möjligheter) 1975
Ingenjör Andrées luftfärd 1982
Sagolandet 1988
Il Capitano 1991
Hamsun 1996
Så vit som en snö 2001
Närvarande 2003
Maria Larssons eviga ögonblick 2008
Stad 1960
Här har du ditt liv 1966
Ole dole doff 1968
Utvandrarna 1971
Nybyggarna 1972
Zandy’s Bride 1974
Nålsögat (En film om möjligheter) 1975
Ingenjör Andrées luftfärd 1982
Sagolandet 1988
Il Capitano 1991
Hamsun 1996
Så vit som en snö 2001
Närvarande 2003
Maria Larssons eviga ögonblick 2008
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!