Trä i svept form på Norrbottens museum

Under en månad visar Norrbottens museum i samarbete med Norrbottens läns hemslöjdsförening svepteknik i länsmuseets enda slöjdutställning i vår.  En av utställarna, Sven-Erik Granljung, blev tidigt fascinerad av tekniken men på den tiden fanns det ingen som kunde lära ut den.

GAMMAL TEKNIK. Sveptekniken kräver sin man och många timmar. Sven-Erik Granljung, Börje Isberg och Ove Johansson ställer ut sina alster på Norrbottens museum tillsammans med sju andra slöjdare.

GAMMAL TEKNIK. Sveptekniken kräver sin man och många timmar. Sven-Erik Granljung, Börje Isberg och Ove Johansson ställer ut sina alster på Norrbottens museum tillsammans med sju andra slöjdare.

Foto: Anders Alm

Kultur och Nöje2008-02-01 01:45
Så småningom startades dock en studiecirkel och efter några år började han själv som kursledare. De övriga utställarna har gått och går fortfarande kurs hos honom. -Numera handlar det mer om kamratgrupper än cirklar, säger han. Sveptekniken är mycket gammal och inget unikt för Sverige utan kan spåras till flera platser i världen, bland annat till Frankrike och Sydtyskland. Sälg och rönn är de vanligaste träslagen men även hägg, björk och körsbär används. -Det blev mycket häggträ efter häggspinnmalens härjningar, säger Ove Johansson. Flera moment
Tillverkningen sker i flera moment och tar lång tid. Bland annat ska bottenträet vara riktigt torrt innan det går att använda och torkningen kan ta månader. Det måste vara riktigt hög kvalitet på trämaterialet som används annars är det lätt hänt att det spricker när man gör svepet, det vill säga kärlens tunna, böjda sidor. -Av tio föremål är det ungefär fem som man lyckas med, säger Sven-Erik. -Man måste ha tre, fyra kärl på gång samtidigt, annars blir man arbetslös mellan momenten, säger Sven-Erik Granljung. Ställer ut
Tio slöjdare ställer ut sina alster och tillsammans med de nytillverkade föremålen kommer också gamla svepaskar och kärl från museets egna samlingar tillverkade i samma teknik att visas upp. Några av de utsällda föremålen går emot traditionen ganska rejält. Bland annat är svepkärl och målarfärg inte riktigt förenligt i allas ögon. Trots det visas på utsällningen både nya och gamla målade svepkärl. Ove Johansson, en av utställarna, blev tidigt intresserad av svepteknik men förstod inte hur det gick till och ville veta mer. Tillfället kom när han som 20-åring tjänstgjorde som tomte på gamla Tempo som låg mitt emot Norrbottens läns hemslöjdsförenings butik på Storgatan. Det var i advent och slöjdare fanns på plats hos hemslöjden för att demonstrera tillverkning av svepkärl. -Jag bytte om och sprang emellan för att få en glimt, säger han. Det dröjde ganska länge, men så småningom fick han plats i Sven-Erik Granljungs kurs och på den vägen är det. Vernissagehelgen finns utställarna Ove Johansson, Sven-Erik Granljung och Börje Isberg på plats. Då kommer de också att demonstrera sveptekniken för intresserade besökare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!