Tornedalsk export till Washington

Kultur och Nöje2009-03-27 06:00
Ut i världen. Eller "mailmale" på meänkieli.Så heter en av folkmusikgruppen Jords skivor. Och så hette också den föreställning som Jord gav tillsammans med matkonstnärerna och måltidsvisionärerna Björn Ylipää och Lena Ylipää på Norrbottens museum för några år sedan.En upplevelse av det ovanligare slaget där besökarna bland annat fick smaka på norrskenet i form av "svävande" skedar fyllda med sorbet i lämpliga färger. Och en upplevelseexport skulle det visa sig. För nästa vecka intar makarna Ylipää Washington med ett koncept som är snarlikt det vi fick vara med om på Norrbottens museum när House of Sweden, den svenska ambassaden, öppnar sitt vårprogram Living Green med fokus på klimat- och matfrågor.Från Norrbottens museum
- När vi hade varit på Norrbottens museum kontaktade jag Riksutställningars dåvarande chef Mats Widbom med tanke på fler utställningar, men den gången blev jag ganska besviken. Men så blev han kulturansvarig på House of Sweden och hörde av sig. Han hade inte alls glömt vårt erbjudande, säger Björn Ylipää som denna gång fått uppdraget att koppla ihop mat och klimat.Förändring och val
- Vi håller ju bokstavligen talat på att äta upp våra glaciärer och självklart är vi väldigt engagerade i klimatfrågan. Bara en sån sak som att det går åt 2, 5 kilo vildfisk för att odla ett kilo fisk, det är klart att det engagerar oss som arbetar professionellt med mat, säger Björn Ylipää som sin vana trogen skapat en vandring genom House of Sweden.På plats i Obamaland kallar de sin måltidsvision Change and Choice. Det hela börjar på taket, med fantastisk utsikt över staden. - Där har vi låtit designa blomlådor i plexiglas som vi fyller med bönor och linser, som får symbolisera jorden. I jorden placerar vi morötter som gästerna själva får dra upp och äta. På en annan station har vi bundit ihop åtta glas, där gästerna måste dricka tillsammans i samma rörelse för att påminna om att allt hänger samman, säger Björn Ylipää.Sammanlagt handlar det om sex stationer där var och en behandlar frågor om de globala klimatförändringarnas påverkan på vår mat. Bland annat på renköttet och därmed på hela den samiska kulturen, på fisket och urbaniseringens konsekvenser på vår mathållning. Installation
En station kommer att stå kvar under hela utställningstiden, som avslutas först i juni.- Vi har skapat en installation av iskuber som sakta smälter och droppar ner i ett fyra meter djupt schakt. Dropparna blir ljussatta och ljuddesignern Stefan Lindberg från Piteå har gjort ljudet, säger Björn Ylipää.Sin vana trogen har han också tagit hjälp av musiken och dansen för att gå ytterligare ett steg i upplevelsen. Dansaren Lotta Lundgren från Boden, bosatt i Washington, kommer att dansa ett egenhändigt koreograferat stycke och folkmusikern Jan Johansson från Juhonpieti reser över till USA för att spela dragspel.- Han kommer med toner från norr. Det blir fint.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!