1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
1 tsk paprikapulver
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
1 msk honung
2 krm salt, 1 krm peppar
1 dl hackad färsk basilika plus färsk basilika till garnering
Mandelbollar
4 dl mandelmjöl
1 1/2 dl riven ost
2 msk potatismjöl
1 riven vitlöksklyfta
3 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
1 grönsaksbuljongtärning
2 l vatten
2 msk smör
1 msk olja
Gör så här:
Börja med mandelbollarna. Blanda mandelmjöl, ost, vitlök och ägg i en bunke. Krydda med salt och peppar. Låt smeten stå 10 minuter.
Rulla mandelsmeten till ca 20 bollar (för 4 portioner).
Koka upp vatten och buljongtärning i en kastrull. Lägg ner bollarna och låt koka 6–7 minuter, häll sedan av försiktigt i ett durkslag och låt rinna av. Fortsätt med soppan.
Skala, dela och finhacka lök och vitlök.
Fräs lök och vitlök i oljan i en kastrull några minuter. Tillsätt paprikapulver och fräs ytterligare 1 minut. Rör ner krossade tomater, buljongtärning, vatten och honung. Krydda med salt och peppar. Låt koka ytterligare ca 5 minuter.
Ta soppan från värmen och rör ner basilikan.
Vid servering: Stek mandelbollarna i smör och olja runt om i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg i skålar och häll över soppan. Garnera med färsk basilika. En bit fröknäcke är gott till.