Tomatsoppa med mandelbollar

Kultur och Nöje2015-09-22 08:00

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk olja

1 tsk paprikapulver

500 g krossade tomater

1 grönsaksbuljongtärning

3 dl vatten

1 msk honung

2 krm salt, 1 krm peppar

1 dl hackad färsk basilika plus färsk basilika till garnering

Mandelbollar

4 dl mandelmjöl

1 1/2 dl riven ost

2 msk potatismjöl

1 riven vitlöksklyfta

3 ägg

1 tsk salt

1 krm peppar

1 grönsaksbuljongtärning

2 l vatten

2 msk smör

1 msk olja

Gör så här:

Börja med mandelbollarna. Blanda mandelmjöl, ost, vitlök och ägg i en bunke. Krydda med salt och peppar. Låt smeten stå 10 minuter.

Rulla mandelsmeten till ca 20 bollar (för 4 portioner).

Koka upp vatten och buljongtärning i en kastrull. Lägg ner bollarna och låt koka 6–7 minuter, häll sedan av försiktigt i ett durkslag och låt rinna av. Fortsätt med soppan.

Skala, dela och finhacka lök och vitlök.

Fräs lök och vitlök i oljan i en kastrull några minuter. Tillsätt paprikapulver och fräs ytterligare 1 minut. Rör ner krossade tomater, buljongtärning, vatten och honung. Krydda med salt och peppar. Låt koka ytterligare ca 5 minuter.

Ta soppan från värmen och rör ner basilikan.

Vid servering: Stek mandelbollarna i smör och olja runt om i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg i skålar och häll över soppan. Garnera med färsk basilika. En bit fröknäcke är gott till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!