2 msk ättiksprit
2 msk strösocker
250 gram morötter
en halv gurka
en halv rödlök
1 msk honung
400 ml kokosmjölk
1 msk japansk soja
1 krm svartpeppar
1 msk fisksås
1,5 msk ingefära, riven
3 vitlöksklyftor
1,5 tsk chilipeppar, finhackad
150 gram jordnötter
salt och svartpeppar
rapsolja
ris
500 gram tofu
Gör så här:
Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.
Skiva gurka, morötter och rödlök tunt. Lägg allting i en skål.
Blanda ättiksprit med vatten, salt och socker i en kastrull på spisen så att sockret löser sig. Tillsätt till grönsakerna och låt det stå och dra till servering.
Skala och riv vitlök och ingefära. Mixa eller mortla jordnötterna så att de blir finfördelat.
Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs vitlök, ingefära och chili några sekunder så att det mjuknar. Tillsätt kokosmjölk, jordnötter, honung, soja, fisksås och peppar. Låt det stå och puttra på svag värme tills du får en tjock krämig sås.
Skär varje tofubit i 4 bitar på längden. Salta lite lätt och gnid in dem i lite olja. Hetta upp en grillpanna eller stekpanna och grilla/stek tofubitarna så att de får en fin stekyta.