Tofu zatay

Kultur och Nöje2015-08-08 08:00

2 msk ättiksprit

2 msk strösocker

250 gram morötter

en halv gurka

en halv rödlök

1 msk honung

400 ml kokosmjölk

1 msk japansk soja

1 krm svartpeppar

1 msk fisksås

1,5 msk ingefära, riven

3 vitlöksklyftor

1,5 tsk chilipeppar, finhackad

150 gram jordnötter

salt och svartpeppar

rapsolja

ris

500 gram tofu

Gör så här:

Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.

Skiva gurka, morötter och rödlök tunt. Lägg allting i en skål.

Blanda ättiksprit med vatten, salt och socker i en kastrull på spisen så att sockret löser sig. Tillsätt till grönsakerna och låt det stå och dra till servering.

Skala och riv vitlök och ingefära. Mixa eller mortla jordnötterna så att de blir finfördelat.

Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs vitlök, ingefära och chili några sekunder så att det mjuknar. Tillsätt kokosmjölk, jordnötter, honung, soja, fisksås och peppar. Låt det stå och puttra på svag värme tills du får en tjock krämig sås.

Skär varje tofubit i 4 bitar på längden. Salta lite lätt och gnid in dem i lite olja. Hetta upp en grillpanna eller stekpanna och grilla/stek tofubitarna så att de får en fin stekyta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!