Tidningsnotis blev mordisk saga
Ett gulnat tidningsklipp satte i gång författaren Christian Mørks fantasi. Notisen handlade om en gammal kvinna och hennes systerdöttrar som alla tre hittats döda i ett hus på Irland. Dödsfallen blev utgångspunkten för spänningsromanen Darling Jim.
ÖVER HELA VÄRLDEN. Den danske författaren Christian Mørk skriver sina böcker på engelska och översätter dem först när de är klara till danska. Hans bok "Darling Jim" har sålts till 15 länder.
Foto: Jessica Gow/Scanpix
Men Darling Jim utspelas varken i Danmark eller i USA. Berättelsen om den mordiska moster Moira och hennes karismatiska systerdöttrar Fiona, Róis’n och Aiofe tilldrar sig på Den gröna ön i väster. Det är på Irland som de fyra kvinnorna möter sin baneman, sagoberättaren och snyggingen Jim. - Vi i Skandinavien har en väldigt realistisk berättartradition, men vardagsrealism är inte riktigt min stil. Jag lockas av gamla sagor och äventyr. Och om jag skulle välja ett ställe i Europa där man kan föreställa sig att sådant existerar då blev Irland - och framför allt västra Irland - ett naturligt val. Sagovärld
Nej, Darling Jim är knappast någon vardagsrealistisk historia. Här krockar den moderna tiden med en sagovärld full av prinsar, onda tyranner och hybrider mellan människa och rovdjur. Samtidigt är Christian Mørk extremt noga med detaljerna, väl förtrogen med de irländska miljöerna och har använt sig av existerande pubar och bostadshus i boken. - Det jag gör är inte realism. Men om jag ska skriva en bok om Stockholm måste jag vara där, lyssna på Storkyrkans klockor och känna in atmosfären så att de som läser boken inte avfärdar den direkt. Det är viktigt att grundläggande fakta är korrekta, ovanpå det kan jag uppfinna allt möjligt. På sätt och vis är Christian Mørk uppvuxen i en miljö där fantasi och verklighet flyter samman. Han är son till skådespelarparet Erik Mørk och Susse Wold, som bland annat medverkat i tv-serien Matador. Men själv har han aldrig drömt om att stå på scenen. I stället valde han att jobba som filmkritiker och filmproducent i USA. Bland de filmer han varit med om att producera märks Neil Jordans Michael Collins och The butcher boy. Nu är han författare på heltid och saknar inte filmens värld. - Inte i tre sekunder ens. Film är roligare att se på än att göra. I filmvärlden är man hela tiden utsatt för en multiplicerad egoism. Jag hade oerhört svårt till sist att acceptera de politiska spelen, jag är bara intresserad av att berätta en historia. Om besatthet
Man kan avfärda Darling Jim som ren och skär underhållning, men Christian Mørk har också haft ambitionen att skriva en berättelse om lojalitet, svek, sexuell besatthet och manlig attraktionskraft. För vad är det som gör den mystiske Jim, så attraktiv i kvinnornas ögon? - Jag har alltid varit fascinerad av kvinnor som skickar kärleksförklaringar och äktenskapsförslag till massmördare som sitter i fängelse. Vet de inte vad det är för människor? Jo, självklart, men viljan att förlåta är väldigt vanlig om man är förälskad i någon. Jag ville undersöka hur mycket man kan överse med och glömma om man är fascinerad av och förälskad i någon.
Christian Mørk Ålder: 43 år. Bor: I Brooklyn, New York. Familj: "Nej, tyvärr". Intressen: Fotograferar mycket, har alltid med två gamla analoga kameror på sina resor. Lyssnar på: Regina Spector, John Prine. Musik som influerat "Darling Jim": Wagner och TV on the Radio. Har också skrivit: The council of ten och Sea of shadows. Håller just nu på med första delen i en tänkt trilogi. Böcker jag gärna skulle ha skrivit: "Allt av James Joyce och en del böcker av John Le Carré."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!