Närmare 6.000 norrbottningar i åldern 12-16 år har i två års tid på olika sätt varit engagerade i projektet Tur och retur. Syftet är att påverka för mångfald och mot främlingsfientlighet, rasism och utanförskap.
Arbetet har resulterat i föreställningar, kortfilmer, musik, texter och foton. Nu kommer också en bok: Tillsammans är vi olika - Unga människors tankar och bilder om svenskhet, identitet och fördomar.
Omkring 2.000 unga i Norrbotten har bidragit till boken. Bland dessa Ebba Boudin, Svartöstadskolan, Chloé Kunda, Tove Berg och Ibraheem Sinan, Råneskolan, Fanny Pantzare, Boskataskolan, och Simon Berg, Kristinaskolan.
Fotografen Anders Alm har coachat eleverna och Ulf Boström, projektkoordinator, har sammanställt texterna.
I skolvalet låg andelen röster till främlingsfientliga partier från unga i Norrbotten högre än riksgenomsnittet 12,8 procent. Gällivare kommun låg med sina 33 procent högst i landet. Ingela Lekfalk, producent för Tur och retur, berättar att tanken med boken är att markera vikten av samtal om identitet och fördomar.
- När vi pratar med unga om varför det skiljer sig så mycket mellan skolorna när det gäller hur många som röstade på Sverigedemokraterna, får vi svaret att det handlar om okunskap. Att vi måste prata mer om det. Det är vad vi gör i det här arbetet, säger hon.
Basverksamheten i Tur och retur är sedan årsskiftet en del av Norrbottens läns landsting. Kommunerna finansierar arbetet med pengar från Statens kulturråd.