Ledingen för det Rumänska kulturinstitutet i Stockholm oroas djupt över nya direktiv från hemlandet. Svenska kulturpersonligheter, däribland Tomas Tranströmer, uttrycker sitt stöd.
I ett upprop till den rumänska regeringen vädjar nu 197 författare, konstnärer, översättare med flera om att det Rumänska kulturinstitutet ska få fortsätta sin verksamhet som tidigare. Akademiledamöterna Kjell Espmark och Anders Olsson samt författarna Sigrid Combüchen och Niklas Rådström har skrivit under. Likaså Nobelpristagaren Herta Müller.
Bakgrunden är den blott två månader gamla rumänska regeringens förslag om att Rumänska kulturinstitutet i Bukarest och dess 17 filialer runt om i världen ska underordnas parlamentet och rikta sin verksamhet till rumäner bosatta utomlands.
Nationell tillhörighet
I sitt förslag skriver regeringen att kulturinstitutens verksamhet "skadat känslan av nationell tillhörighet", berättar Dan Shafran, direktör för Rumänska kulturinstitutet i Stockholm. I snart sex år har hans institut jobbat hårt för att föra ut rumänsk kultur till svenskarna.
- Det är ingen som säger att rumänerna inte är välkomna till våra arrangemang, de kommer också. På vilket sätt den nationella tillhörigheten skadats har jag väldigt svårt att förstå, säger Dan Shafran.
Hur ska man se det här förslaget?
- Det är något helt nytt för mig, jag känner inte igen den här trenden och den gör mig lite skrämd.
Den nuvarande rumänska regeringen tillsattes efter en missförtroendeomröstning och har bråttom att genomföra sin politik före valet i november, tror Shafran. Den 5 juli ger den rumänska författningsdomstolen besked om huruvida den nya förordningen är förenlig med konstitutionen eller inte.